Ciberdelinqüència

Nou cop al frau 'online': 24 detinguts per estafar amb 'apps' de pagament

Detingudes 24 persones que aconseguien les claus bancàries de les seves víctimes per correu electrònic

20190712 445525 oparenar 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Policia Nacional ha desarticulat una nova xarxa de ciberestafadors en una operació en què han sigut detingudes 24 persones que es feien amb les claus bancàries de les seves víctimes per correu electrònic per després treure diners en caixers o realitzar compres a través d’aplicacions de pagament per mòbil.

Segons els investigadors, es calcula que aquesta organització va estafar més de 300 víctimes de diferents punts d’Espanya com la Comunitat de Madrid, Catalunya, Galícia, la Costa del Sol, Aragó, Astúries o Melilla. 

Als 24 detinguts a Espanya s’hi sumen 23 arrestos més al Marroc. Tota l’organització va poder defraudar més d’un milió d’euros anuals que blanquejaven amb la compravenda de criptomoneda.

La investigació es va iniciar l’abril del 2018 quan es van constatar nombroses denúncies tant de particulars com d’entitats bancàries per la utilització fraudulenta de targetes de crèdit amb un denominador comú: en tots els casos denunciaven extraccions de diners en efectiu en caixers o compres en comerços físics a través d’aplicacions de pagament per mòbil.

Xarxes de wifi obertes

Després de les primeres indagacions, els agents van descobrir el mètode de la xarxa que, per iniciar l’estafa, realitzava un enviament massiu de correus electrònics trampa per aconseguir les claus de banca electrònica dels afectats. 

Per no deixar rastre, els ciberdelinqüents es valien de xarxes wifi obertes o d’establiments hotelers o comercials per difondre aquests correus massius fraudulents.

Notícies relacionades

Una vegada amb les dades i claus obtingudes procedien a vincular les targetes bancàries de les víctimes amb aplicacions “wallet” dels seus mòbils, de manera que les operacions efectuades eren carregades a les targetes de crèdit els titulars de les quals havien respost al correu fraudulent.

Aquest tipus d’operacions es realitzen mitjançant la utilització del sistema Contactless aplicat als terminals de telefonia mòbil, que funciona gràcies al protocol d’informació de dades, NFC –una tecnologia sense fil de curt abast que permet la transmissió instantània de dades entre dispositius que es trobin a uns quants centímetres de distància–, en combinació amb l’ús d’aplicacions específiques de les entitats bancàries.