Decisió salomònica

Les cremes solars d'Isdin i Babaria denunciades per l'OCU estan ben etiquetades

Sanitat avala els resultats de les empreses, tot i que també els de l'OCU

montaje-cremas

montaje-cremas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tots tenen raó. Les empreses i l’Organització de Consumidors i Usuaris.  L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha assegurat que el factor de protecció de les cremes solars Isdin Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+ i Babaria Solar Infantil Spray Protector SPF 50+ es correspon amb el seu etiquetatge, malgrat que l’OCU va assegurar que la protecció “efectiva no es corresponia amb l’anunciada”. 

En un comunicat, l’AEMPS ha detallat que ha comprovat que tots els estudis presentats, tant per les empreses com per l’OCU, són vàlids i s’han realitzat d’acord amb els mètodes de referència i especifica que "s’ha observat certa variabilitat en la metodologia utilitzada que podria explicar els diferents resultats". 

L’OCU va comunicar el dia 23 de maig a l’AEMPS el resultat d’un estudi comparatiu sobre 17 protectors solars amb FPS 50+ destinats al públic infantil en format esprai, segons el qual, els dos productes citats tenien un factor de protecció solar (FPS) inferior al que indicaven en els seus respectius etiquetatges. [Podeu veure l’estudi clicant aquí].

Per això, l’agència va requerir a les empreses i a l’OCU els estudis efectuats per a la determinació del FPS, a més de revisar els nous assajos realitzats per les dues empreses –en laboratoris externs– en lots que van ser analitzats per l’organització de consumidors per al seu informe. 

"Amb totes aquestes dades, s’ha pogut confirmar que el FPS dels productes es correspon amb el del seu etiquetatge", segons l’AEMPS.

L’AEMPS explica que "en la revisió efectuada tots els assajos presentats van ser realitzats d'acord amb els mètodes de referència", tot i que s’ha "observat una certa variabilitat en la metodologia utilitzada entre els laboratoris, que podria explicar els diferents resultats obtinguts".

Crítiques de l’OCU

Per la seva banda, l’OCU ha criticat la resolució de l’AEMPS perquè "perjudica els consumidors i genera confusió i incertesa" i s’ha reafirmat en el seu estudi inicial.

Notícies relacionades

A més, ha afegit que l’agència només ha fet una comparativa dels estudis presentats per l’OCU i per les empreses fabricants de la crema solar, quan "n’hauria d’haver realitzat un de propi".

En aquest sentit, l’organització ha remarcat que aquesta decisió "no suposa cap mesura" i "posa en dubte tots els productes del sector".