Judici per corrupció

L'Audiència de València arxiva la causa contra Camps per la construcció del circuit de F-1

L'òrgan provincial ha considerat que els delictes de prevaricació van prescriure fa un any

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica  francisco camps  el expresident190709180817

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica francisco camps el expresident190709180817 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Audiència de València ha arxivat la causa sobre la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 en aquesta ciutat en la qual estava processat l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per la titular del Jutjat d’Instrucció número 17 per malversació i prevaricació.

La interlocutòria de la Secció Cinquena de l’Audiència feta pública pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana estima el recurs de petició d’arxiu de la Fiscalia, a l’haver prescrit un presumpte delicte de prevaricació i al no ser possible constatar un perjudici econòmic directe per a la Generalitat, en el cas de malversació.

La titular del Jutjat 17 havia iniciat un procés abreujat contra Camps, el seu exvicepresident Vicente Rambla i el seu exconseller Mario Flores per considerar que hi havia indicis "suficients, sòlids, raonables i consistents" de la comissió dels delictes.

Apel·lacions anteriors

El fiscal anticorrupció va demanar l’arxiu i sobreseïment provisional de la causa al no observar cap delicte o en el seu cas estar prescrits i exposar que "dir que no acostaria ni un euro –als ciutadans la construcció del circuit– no és delicte", però va ser denegat i va presentar recurs d’apel·lació.

Ara l’Audiència Provincial estima el recurs d’apel·laciço contra la interlocutòria del 23 de maig del jutjat número 17, i decreta el sobreseïment provisional de les actuacions i el seu arxivament.

Sobre el delicte de prevaricació, respecte a tres contractes amb data 12 de març, 12 de juny i 28 de setembre de l’any 2007, els fets tindrien associada una pena d’inhabilitació especial de 7 a 10 anys, per la qual cosa, segons el Codi Penal, el termini de prescripció seria de deu anys.

Procés fora de termini

Per això que el 28 de setembre de l’any 2007 és el dia que comença a computar-se el termini, segons la interlocutòria, que explica que las diligències es van iniciar el 30 de gener de l’any 2018, "únic moment" en el qual les actuacions es dirigeixen de manera eficaç contra els seus presumptes responsables, per la qual cosa el dia que finalitza el termini, el 27 de setembre de l’any 2017, "ja s’havia sobrepassat".

Per tant, aquest delicte únicament seria perseguible en virtut de la connexitat amb el delicte de malversació de cabals públics agreujada, i sobre això, la Sala ha assegurat que no es pot admetre un procediment sense futur.

Una vegada analitzada la documentació adjunta en el testimoni de particulars, la Sala ha arribat a la conclusió que, no sent possible constatar "de forma fefaent" fets o circumstàncies que permetin apreciar l’existència d’un perjudici econòmic directe per a la Generalitat, avaluable econòmicament, derivat de l’adjudicació dels expedients analitzats, segons l’informe de la Intervenció de la Generalitat, "no es pot admetre la prossecució d’un procediment que cap futur raonable es pot augurar".

Final del cas

Notícies relacionades

No n’hi ha prou, explica la interlocutòria, el cost elevat del circuit de Fórmula 1, una cosa previsible "malgrat les manifestacions del senyor Camps en el sentit que el cost seria '0'", ja que en termes jurídics és necessari, per poder perfilar un delicte de malversació, conèixer almenys de forma aproximada la quantitat a la qual s’hauria perjudicat l’erari públic.

Davant de la conclusió de la Intervenció de la Generalitat Valenciana, que va reconèixer que no "es disposa de criteri tècnic suficient" per pronunciar-se sobre aspectes com els pressupostos que es van aprovar, els preus dels contractes, les valoracions tècniques o els modificats, i sense que sigui possible la pràctica de més diligències d’investigació –per l’absència de declaració de complexitat– procedeix a decretar el sobreseïment provisional de la causa.