carta a EL PERIÓDICO

Un veí de Malgrat de Mar malalt terminal de parkinson reclama el seu dret a "morir dignament"

Antoni Monguilod, de 74 anys, suplica als polítics que legalitzin l'eutanàsia immediatament

e4c38816-cb87-49f9-86e9-91d495d464d8-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Antoni Monguilod, un veí de Malgrat de Mar (Barcelona) a qui li van diagnosticar parkinson fa dotze anys i que ja no es pot valer per si mateix, suplica als polítics  que legalitzin l’eutanàsia immediatament  per poder morir "dignament" i que reconeguin que decidir sobre la mort "és un dret fonamental".

Monguilod va escriure una carta a EL PERIÓDICO explicant el seu cas: He viscut amb la malaltia uns quants anys, veient com m’anava deteriorant i com els amics i coneguts no sabien quina cara posar quan em trobaven. "Ja hem arribat al punt que no em puc valer per mi mateix i he de dependre d’altres persones, sobretot de la meva dona", segueix la missiva.

Aquest veí de Malgrat de Mar, de 74 anys, ha explicat a Efe que la seva dona l’atén les 24 hores i l’ajuda a comunicar-se. "Com que sé que això no té solució i l'estimo molt i no vull que perdi la salut cuidant-me, he decidit acabar amb aquesta situació", explica a la carta. Monguilod explica que els metges "entenen la situació" però que li han dit "que no hi poden fer res perquè tindrien problemes amb la justícia", ja que la mort assistida no està permesa a Espanya.

Notícies relacionades

"El dret a morir dignament és un dret que hauria de figurar entre els drets fonamentals de la Declaració Universal dels Drets Humans, i ningú hauria d’intervenir en la voluntat d’una persona que vulgui deixar aquest món si no és per ajudar-la", exposa Monguilod. I clama per una solució: Als polítics els demano que despenalitzin l’assistència a morir perquè ajudarien molta gent i estalviarien molt sofriment. I que dotin de mitjans per a la investigació de les malalties neurodegeneratives, perquè ara no hi ha recursos ni per acceptar les donacions d’òrgans necessaris per a les investigacions."

La dona i els quatre fills del malalt entenen i assumeixen la petició, però l’home no els vol "comprometre ni vol que tinguin problemes" quan es mori, tal com ha passat amb María José Carrasco, de qui la dona de Monguilod, Magdalena, ha dit que "va ser molt valenta", segons ha declarat a Efe. Monguilod, que no s’ha plantejat viatjar a cap altre país, com Suïssa, on està regulat el suïcidi assistit, perquè no poden costejar el trasllat, ha escrit un testament vital per deixar el seu cos a la ciència, tot i que lamenta que no li hagin permès deixar escrit el seu desig de morir quan ell ho decideixi.