5.700 HECTÀREES CREMADES

El flanc dret de l'incendi de Ribera d'Ebre continua fora de control

Els Bombers es concentren al flanc dret del foc de Tarragona, encara "molt inestable"

Torra demana màxima prudència i comprensió el "pitjor dia" de l'onada de calor

v0a5985

v0a5985 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’incendi  que afecta la Ribera d’Ebre (Tarragona), que ja ha cremat 5.700 hectàrees segons l’últim balanç d’AgentsRurals, continua actiu i no quedarà controlat aquest divendres. Així ho han avançat els Bombers de la Generalitat que treballen amb la previsió que les flames puguin guanyar força com a conseqüència del pic de calor a què s’arribarà aquest migdia amb temperatures que poden superar els 40 graus. [Seguiu l’última hora de l’incendi de Tarragona en directe.]

Ho ha explicat el cap de l’operatiu de Bombers de la Generalitat, l’inspector Antoni Ramos, en una atenció als mitjans des del Centre de Comandament localitzat a Vinebre (Tarragona), on ha comparegut acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra. Ramos ha apuntat que fins i tot es contempla la possibilitat que es donin altres focs de forma simultània. "Costarà i patirem", ha assenyalat l’inspector respecte als treballs d’extinció. Treballen a la zona 350 efectius dels Bombers i 270 de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i algunes brigades dels equips d’elit (Brif) del Ministeri d’Agricultura.

La prioritat, el flanc dret

La prioritat en aquests moments és l’estabilització del segon terç del flanc dret i l’atac al tercer flanc, que és el més inestable. El primer terç del flanc dret està en una situació "prou favorable". Tot i que encara no s’ha estabilitzat el perímetre del foc, els treballs a aquest flanc han registrat progressos per la tasca realitzada durant la nit.

"Ens preocupa el flanc nord per trobar-se en una zona que compta amb pocs camins d’accés", ha explicat el cap dels Bombers, que ha remarcat que durant la nit els han obert per poder acabar penetrant unitats de Bombers, una cosa que ha considerat costosa, difícil i perillosa.

Ramos ha destacat que al llarg de la nit han aconseguit que el perímetre de l’incendi amb prou feines hagi avançat, si bé el foc continua actiu, tot i que al flanc esquerre l’evolució és favorable, la qual cosa ha permès aixecar el confinament dels veïns de Bovera (Lleida).

Avui és el "pitjor dia"

Per la seva part, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que s’extremi la prudència i la prevenció, ja que aquest divendres és un dia "extrem, el més crític del’onada de calor". Hores abans el conseller d’Interior, Miquel Buch, havia afirmat que avui és "el pitjor dia" per a l’incendi a l’Ebre i per a tot Catalunya en general pel pic de les temperatures.

Torra ha insistit que aquest divendres és un dia "extrem", en el qual s’afronta una "situació crítica", per la qual cosa s’ha acordat prohibir la sega, la qual cosa ha provocat les protestes d’alguns agricultors, i tancar l’accés a sis parcs naturals: Montserrat, les Gavarres, Cadiretes, Montsec, Montsant i els Ports de Tortosa. "Demano comprensió a tot el país i sentit comú davant d’un dia excepcional", ha insistit.

Notícies relacionades

En declaracions als periodistes des de Vinebre, Torra ha demanat que es confiï en els Bombers: "Som en mans dels millors professionals que podríem tenir". "És un incendi com el que no teníem des de fa molts anys", ha advertit Torra, que ha insistit a demanar als ciutadans que actuïn amb "sentit comú", extremin les precaucions i evitin qualsevol activitat que pugui comportar un risc, per evitar la simultaneïtat d’incendis.

El president català, que ha saludat alguns dels integrants de la Unitat Militar d’Emergències (UME) que intervenen en el dispositiu, ha agraït també la col·laboració dels alcaldes de la zona afectada.