SUCCÉS A EUSKADI

La trista història d'un nen de 13 anys que es va suïcidar pel 'bullying'

La mare del menor de Getxo "trencat emocionalment" critica que les autoritats miressin cap a un altre costat

"Res ni ningú em tornarà el meu fill", es lamenta en un colpidor missatge en les xarxes socials

undefined48781154 getxo 24 6 2019  suicidio de un menor de 13 a os en el acant190624155404

undefined48781154 getxo 24 6 2019 suicidio de un menor de 13 a os en el acant190624155404

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Tenia 13 anys. Era un xaval brillant, amb una sensibilitat especial i un enorme talent per al dibuix. Vivia a Getxo (Biscaia). El diumenge 16 de juny va sortir de casa. No va tornar. El dilluns següent la policia va trobar el seu cos al penya-segat de la Galea. Totes les hipòtesis estan obertes, però la principal sospita dels agents i de la família és que la criatura es va suïcidar.L’assetjament escolar a què el van sotmetre durant anys va poder ser més fort que ell. “No mor qui se’n va, sinó qui s’oblida”, resa l’esquela que els pares van posar la setmana passada als carrers de Getxo.

Fonts pròximes a la família expliquen a EL PERIÓDICO que la criatura era un nen trencat emocionalment. “La seva vida s’havia convertit en un infern. L’havien assetjat durant tota l’etapa de primària”. Estava matriculat a Jado Compasión, una escola concertada de la localitat d’Erandio que segueix la línia pedagògica Marista. El dia a dia escolar del menor era tan anguniós que els pares van decidir canviar-lo d’escola.

“Acadèmicament, ha sigut un any brillant per a ell. Es relacionava amb nois del nou centre, havia fet colla i li anava francament bé. Però era un nen trencat per tants anys d’assetjament. Un nen fracturat. Accedir a ell era difícil. Va tenir una davallada i va passar el que va passar”, expliquen aquestes mateixes fonts. La criatura havia demanat ajuda. Des de fa dos anys s’havia posat en mans d’un expert per tirar endavant i superar psicològicament el 'bullying'.

Reacció de l’escola

Després de la mort del seu exalumne, l’escola Jado va emetre un comunicat acompanyat d’un crespó negre. “Sentim moltíssim el dolor de la seva família i, si hi ha una cosa que puguem fer per ells, saben que poden comptar a tota hora amb la nostra solidaritat, recolzament i respecte a la seva intimitat i a la del seu fill. L’escola es troba a disposició de la família i de les autoritats en la investigació del trist succés i s’han activat tots els protocols establerts”, va explicar el director del centre. La consellera d’Educació d’Euskadi, Cristina Uriarte, va afegir que el seu departament, efectivament, va registrar una denúncia per assetjament escolar. Segons el seu relat, es va posar en marxa el protocol i es van prendre mesures (que no va especificar).

"Jo ho avisava. Ells van mirar cap a un altre costat"

Als pares del noi mort (que tenen dos fills més) tot aquest discurs els sona a paraules buides. “Jo ho avisava. Ells van mirar cap a un altre costat. Ara que no em vinguin amb bestieses”, va escriure la setmana passada la mare en les xarxes socials, on va tornar a publicar un text seu escrit el novembre del 2017. “¿Com puc expressar els meus sentiments després de set anys veient que peguen, insulten i humilien el meu fill a l’escola? Només em diuen que són coses de nens i una infinitat d’excuses. Al teu fill li trenquen una dent i et diuen que ha caigut. El teu fill surt amb el coll amb sang dels clatellots que li han donat i et diuen que l’altre nen està passant per una mala temporada. ¿Fins quan? ¿La solució és fugir del problema?”, va protestar la mare després d’haver destacat que “gràcies a Déu” hi va haver un professor “amb vocació” que sí que es va preocupar per la situació.

Notícies relacionades

Divendres passat, dia en què es va fer el funeral del menor, la seva mare va tornar a escriure en les xarxes socials la seva frustració. “No hi ha més cec que el que no vol veure. En David lluitava contra en Goliat; aquesta vegada en David va perdre. Res ni ningú em tornarà el meu fill”, va escriure després d’haver enllaçat un article de l’escola Jado titulat ‘La convivència és un pilar bàsic’. “Al nostre centre educatiu cuidem el clima de convivència escolar. Volem continuar garantint el benestar i el desenvolupament socioafectiu dels nostres alumnes en col·laboració amb les famílies. Jado és un centre segur i saludable”.

Torturadors sense escrúpols

Fonts de l’associació NACE (No al Acoso Escolar) associació NACE (No al Acoso Escolar)lamenten la mort de l’estudiant de Getxo i demanen que ningú miri cap a un altre costat. “Els protocols de les escoles no serveixen per a res. Només per protegir les administracions, però, no, les víctimes. L’únic que interessa als centres és que els seus alumnes tinguin alts percentatges de bones notes. A la resta, ni cas. Un nen de 13 anys que assetja un company no és un simple nen. És un torturador sistemàtic mancat d’escrúpols. Hi ha xavals que s’estan suïcidant; ¿de veritat ningú farà res davant aquesta xacra? En aquest país sembla que és més important que un equip faci un gol que el fet que un nen es tregui la vida per no poder suportar el 'bullying'. Ja n’hi ha prou. ¿Què estem fent amb aquests xavals? ¿En mans de qui estem?”, es pregunten aquestes mateixes fonts, que reiteren la responsabilitat que tenen els pares dels assetjadors i els pares dels alumnes que són testimonis de pallisses i callen en silenci.