CONDEMNATS PER VIOLACIÓ

'La manada': un any a la recerca d'anonimat

La policia ha vigilat els cinc violadors des de primera hora de divendres quan han acudit al jutjat de Sevilla

48734421 60

48734421 60

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els cinc integrants de 'La manada’ van complir aquest divendres la seva rutina setmanal imposada per un tribunal des de fa just un any. A primera hora del matí es van dirigir als jutjats, per separat, per firmar i confirmar així que estaven localitzables i no hi havia risc de fuga.

 [Segueixi totes les reaccions a la condemna per violació de 'La manada’]

Però el seu aspecte no era el mateix de tots els dies, i evidenciaven certa tensió per les que podien ser les seves últimes hores en llibertat. I és que, en aquelles mateixes hores, el Tribunal Suprem deliberava sobre els recursos presentats per les acusacions i la defensa a la seva condemna de nou anys de presó per un delicte d’abús sexual amb prevalença a una noia de 18 anys durant els Sanfermines del 2016. 

Vigilats discretament

Fonts policials van assenyalar que els cinc estaven sent discretament vigilats des de primera hora, davant la possibilitat que la decisió del Suprem es produís immediatament després de la vista judicial, com així ha sigut. Una manera de salvaguardar a més la seva detenció per ingressar a la presó i complir així la sentència.

A diferència de les últimes setmanes, aquesta vegada sí que hi havia premsa esperant alguna paraula seva, però va ser en va. Rostres seriosos, i potser un mig somriure i una "vigila que cauràs" i alguna petita topada amb algun periodista televisiu fruit de la tensió. Gens diferent dels primers dies de la seva posada en llibertat, quan 'La manada’ acaparava els focus de tots els mitjans de comunicació i indignaven bona part de la societat al caminar en llibertat cada dilluns, dimecres i divendres a l’acudir al jutjat.

Per recomanació del seu advocat, per no enervar més els ànims contra la seva condemna per abús en comptes de per violació i la seva posterior excarceració a l’esgotar el termini de dos anys de presó preventiva, en tot aquest temps van mantenir un discret segon pla. Es van refugiar entre els seus, que majoritàriament seguien mantenint la seva innocència, i tot i que al final recriminaven els fets, donaven certa patina de normalitat a aquest comportament entre els joves.

L’exguàrdia civil, Antonio Manuel Guerrero, a la sortida del jutjat de Sevilla / EFE

Mentre esperaven la resolució judicial, van disfrutar els seus dies en llibertat en família, amb excursions discretes a la platja en cap de setmana o alguna incursió a la passada Fira d’Abril, en la qual José Ángel Peça va ser reconegut i victorejat per alguns joves.

Insultats en una piscina

Menys sort van tenir alguns d’ells quan van intentar sufocar els rigors de l’estiu sevillà en una piscina municipal: van ser reconeguts i increpats, i per això van haver d’abandonar el recinte. El poble on va passar aquest incident els va declarar, a més, persones “non grata”.

No obstant, van tenir algunes patinades sonores en aquests intents d’anonimat. Tot just sortir de presó, l’exguàrdia civil Antonio Manuel Guerrero va intentar treure’s el passaport, fent saltar totes les alarmes davant d’una possible fuga. Però el jutge va acceptar la seva versió que només volia treure una còpia del document, que estava extraviat, per consignar-lo al jutjat, en compliment d’altres de les mesures cautelars per a la seva posada en llibertat.

Detingut per robar unes ulleres

Notícies relacionades

No va tornar a presó, malgrat la petició de la Fiscalia. Qui sí que ho va fer va ser Ángel Boza, que va ser detingut després de robar unes ulleres en un centre comercial a començaments d’agost, atropellant dos vigilants de seguretat en la seva fugida. Després de dos mesos a la presó, va ser condemnat per dos delictes lleus de furt i lesions lleus, i per això no va haver de tornar a la presó. 

Sobre els seus caps, penjaven, no obstant, dues causes obertes. El ja esmentat recurs contra la seva condemna pel cas dels Sanfermines  i un cas similar a Pozoblanco (Còrdova), on quatre dels cinc homes estan processats per delictes d’abús sexual i contra la intimitat, a més d’un possible delicte de maltractament en el cas de l’exguàrdia civil, a una noia que van conèixer a les fires de Torrecampo.