contractes de serveis a les persones

Els comuns exigeixen "paralitzar" la 'llei Aragonès'

«Els serveis públics s'han de protegir i això es fa amb la gestió directa», defensa Jéssica Albiach

Partits com el PSC i la CUP també es mostren contraris a la norma

jregue46231878 albiach bertran190124174951

jregue46231878 albiach bertran190124174951

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El grup parlamentari Catalunya En Comú Podem (CatECP) ha exigit aquest divendres la “paralització” de la llei de contractes de serveis a les persones, també batejada com a ‘llei Aragonès’ (en al·lusió a Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda). Per als comuns, aquesta norma (que encara es troba en fase d’al·legacions parlamentàries) “pot obrir la porta a la privatització de més serveis”. “Els serveis públics s’han de protegir i això es fa amb la gestió directa”, ha dit en roda de premsa la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach.

“Aquesta llei no l’hem compartit en cap moment. És necessari parar la via neoliberal dels últims anys”, ha assenyalat per la seva part Marta Ribas, portaveu adjunta dels comuns. També ha explicat que el seu grup parlamentari ha presentat diferents al·legacions a la llei. "Volem garantir que la norma deixi clar que els serveis a les persones prioritàriament s’haurien de gestionar de forma directa", ha dit, si bé ha valorat positivament aspectes de la llei com el fet que redueix el pes del preu en l’adjudicació de contractes. Però, tot i així, ha remarcat: “Creiem que s’està anant per camins que poden ser perillosos”.

Per als comuns aquesta llei està “mal feta” perquè “no deixa clar quins serveis a les persones han de ser gestionats de manera directa” ni quins no. De fet, la norma contempla que es puguin externalitzar des de serveis d’atenció primària, fins al segon cicle de l’educació infantil (de 3 a 6 anys). "Aquesta llei de contractes ha de paralitzar la seva tramitació i exigim al Govern que faci la que havia d’haver fet primer: la de convenis o vies no contractuals”, ha insistit Ribas, si bé ha reconegut que a Catalunya també fa falta una llei de contractes que “blindi millor els drets laborals” dels treballadors.

La portaveu adjunta dels comuns ha deixat clar que una llei és sempre "una eina", mentre que l’"amenaça" no és la norma, sinó la "voluntat política" que pot ser utilitzada en un sentit o en un altre. "Amb la 'llei Aragonès' hi ha serveis [públics] amenaçats", han destacat tant Albiach com Ribas.

Altres grups polítics

No només els comuns, sinó també altres grups polítics han mostrat el seu rebuig a la ‘llei Aragonès’. Per alPSC-Units Per Avançar, aquesta norma és “necessària” però està “mal feta” i per això “no compleix els objectius que marca la directiva”. Els socialistes creuen que la llei “no respecta alguns dels articles de la llei bàsica estatal” i tampoc “garanteix el principi de transparència ni d’igualtat de tracte, així com el d’imparcialitat”, tal com estableix la directiva. Per tot això el PSC ha presentat més de 70 al·legacions per “millorar” el text. 

Notícies relacionades

La CUP també ha sigut crítica sobre això, tot i que no ha presentat encara cap al·legació a la llei. Per a la diputada Maria Sirvent, “es tracta d’un projecte que conforma un atac molt greu cap als serveis públics”, ja que, segons la seva opinió, provocarà la “privatització” dels que no ho estaven i la “consolidació” de privatitzacions ja existents que han provocat una “greu degradació” de la qualitat dels serveis públics afectats.

El PP també hi ha presentat al·legacions, i fins i tot JxCat i la mateixa ERC (ho han fet conjuntament), que s’ha adonat que tècnicament hi havia errors en la llei.