VACANCES ESCOLARS

Sanitat destinarà 15 milions per combatre la pobresa infantil a l'estiu

El programa permetrà que els menors de famílies desfavorides accedeixin a una alimentació saludable i activitats de lleure i cultura

olerin22654184 barcelona 07 06 2013    la federaci n de entidades de atenci180813171001

olerin22654184 barcelona 07 06 2013 la federaci n de entidades de atenci180813171001

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Les escoles ja han tancat les seves portes, però no tots els nens i nenes tenen vacances. Segons les xifres oficials, a Espanya uns 400.000 menors que formen part de famílies amb carències econòmiques severes no es poden permetre ni una setmana de festa. La ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, acaba d’anunciar que el Govern destinarà aquest estiu 15 milions d’euros al programa Garantia dels Drets a l’Alimentació, Lleure i Cultura dels Menors durant les Vacances Escolars (VECA), que pretén garantir als nens en situació de vulnerabilitat tant una alimentació sana i equilibrada com activitats de lleure i cultura per a aquests mesos estivals. L’objectiu del pla és que més de 100.000 menors puguin accedir a aquestes beques. L’estiu passat, el programa VECA va estar dotat amb 10 milions d’euros.

Carcedo ha recordat que la pobresa infantil és un dels cavalls de batalla del Govern socialista, que al poc d’arribar al poder va crear l’alt comissionat. La titular de Sanitat ha qualificat d’“etapa crítica” la primera infància. “Democràcia de qualitat implica que els nens i les nenes tinguin les mateixes oportunitats. Com a Govern hem d’aprovar mesures que trenquin els desavantatges que tenen alguns. Les xifres ens diuen que el 5% dels espanyols pateixen una situació de carència severa. En el cas dels menors, el percentatge és superior al 6%”, ha explicat.

Menjar sa

Notícies relacionades

L’alimentació sana és sinònim de salut. D’aquí que el programa de Sanitat posi èmfasi que els nens de famílies desfavorides tinguin accés a un esmorzar, un dinar i un sopar saludables.  En les famílies amb poder adquisitiu mitjà o alt set de cada deu nens mengen fruita cada dia. En el cas de les llars amb menys recursos econòmics només ho fan cinc de cada deu. Carcedo ha insistit en el risc d’obesitat i de les consegüents malalties que pot portar. Igualment preocupant és la dada delsaliments processats (habitualment més barats que els frescos) que prenen les criatures. “L’obesitat és un problema de salut pública”, ha insistit.

Carcedo ha explicat que les vacances hi són per ser disfrutades. En el cas dels nens que no tenen possibilitat de dies de festa perquè les seves famílies no s’ho poden permetre arriben al curs escolar següent en franc desavantatge i amb deteriorament d’habilitats, una cosa a la qual la ciència ja ha posat nom: l’oblit estiuenc.

Temes:

Pobresa