Segons un estudi

Un de cada quatre nens a Espanya continuarà sent pobre el 2030

Per reduir aquesta situació, Save the Children calcula que seria necessària una pujada de la inversió anual fins al 2,4% del PIB

20190208 424680 savethechildrenmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un de cada quatre nens a Espanya, un 26,5%, viurà en situació de pobresa el 2030, una taxa similar a l’actual (28,3%), si no es prenen "mesures urgents", segons ha alertat Save the Children Save the Children en l’informe 'El futur on volem créixer'. En tot cas, precisa que si s’augmenta la inversió un 2,4% del PIB anual, es podria reduir en més de 10 punts per a aquest any.

"La taxa de pobresa infantil continuarà a nivells del 26,5%, un de quatre nens continuarà estant en situació de pobresa el 2030, si no es prenen decisions importants. La pobresa infantil ja s’ha convertit en una malaltia crònica", ha alertat el director de Save the Children España, Andrés Conde.

Si bé, l’oenagé ha precisat que aquesta "malaltia no és incurable" i que si hi ha voluntat i consens polític, si s’inverteix en polítiques d’infància i es dona un enfocament integral, la pobresa infantil podria reduir-se en més de 10 punts el 2030, passant del 28,3% actual a un 17%. En concret, calculen que seria necessària una pujada de la inversió anual fins al 2,4% del PIB.

Incrementar els pressupostos

Per contribuir a aquesta reducció de la pobresa infantil, l’entitat proposarà als grups polítics una 'Esmena del futur' als Pressupostos Generals de l’Estat del 2019, que preveu augmentar en 265 milions d’euros la partida destinada a la prestació per fill a càrrec; incrementar en 10 milions la d’educació infantil de 0 a 3 anys, i en 18,5 milions les de reforç escolar i beques. "Demanem el recolzament de tots els grups polítics", han remarcat.

El cost de no fer res, segons ha dit Conde, seria "infinitament superior" que el de posar en marxa aquestes mesures. En concret, l’oenagé estima que el cost de mantenir la taxa de pobresa infantil actual és de "5 punts del PIB".

Atenent les polítiques urgents que serien necessàries per reduir la taxa de pobresa en 10 punts en una dècada, la directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància de Save the Children, Ana Sastre, ha precisat que aquestes s’han de donar en quatre àmbits: educació, salut, protecció social i conciliació.

En concret, l’organització recomana incrementar la prestació per fill a càrrec, passant dels 24,25 euros mensuals que reben les famílies vulnerables en l’actualitat a 100 euros. Aquest augment tindria un cost de 2.400 milions d’euros, és a dir, un 0,22% del PIB, segons l’informe.

Abandonament escolar

Enl’àmbit educatiu, Sastre ha posat de manifest que la taxa d’abandonament escolar augmenta entre els nens que viuen en famílies amb un nivell de renda més baix, fins un 29%, davant el 2% entre els estudiants de famílies amb rendes més altes. Per això demanen implementar mesures de reforç escolar, disminuir la ràtio alumne-professor i augmentar el finançament dels centres amb més nivells de vulnerabilitat, amb una inversió de 7.900 milions d’euros.

A més, ha precisat que també hi ha una relació "perversa" entre pobresa i salut, fins al punt que "anar al dentista o al psicòleg continua sent un luxe que algunes famílies no es poden permetre". També ha plantejat el problema de l’obesitat infantil. Les alternatives proposades per l’organització suposarien una inversió de 231 milions d’euros.

Notícies relacionades

En relació amb la conciliació, l’oenagé proposa l’augment delspermisos de paternitat i maternitat i garantir progressivament l’accés a l’educació infantil de 0 a 3 anys, augmentant el nivell de cobertura actual al 70%, creant unes 370.000 places noves en cinc anys. Totes aquestes mesures suposarien un cost de 4.700 milions d’euros.

Finalment, Andrés Conde ha insistit en la importància que augmenti la taxa de natalitat a Espanya –la tercera més baixa de la UE– i considera "imprescindible" que els polítics dirigeixin una "mirada" a aquest tema, perquè "les dones a Espanya tenen la meitat de fills dels que volen tenir".

Temes:

Nens Pobresa