SÍNODE D'OCTUBRE A ROMA

El Vaticà planteja ordenar sacerdots homes casats de zones remotes de l'Amazones

La mesura, que serà debatuda pels bisbes, busca pal·liar la falta de sacerdots en zones remotes

El document també planteja reconèixer el paper de la dona i que l'Església adopti "més l'estil femení"

FILE PHOTO  Roman Catholic pilgrims display a banner with an image depicting Jesus Christ as they travel in a boat while accompanying the statue of Our Lady of Conception  not seen  during an annual river procession and pilgrimage along the Caraparu River in Santa Izabel do Para  in the Amazon jungle December 8  2012  Picture taken December 8  2012  REUTERS Paulo Santos File Photo

FILE PHOTO Roman Catholic pilgrims display a banner with an image depicting Jesus Christ as they travel in a boat while accompanying the statue of Our Lady of Conception not seen during an annual river procession and pilgrimage along the Caraparu River in Santa Izabel do Para in the Amazon jungle December 8 2012 Picture taken December 8 2012 REUTERS Paulo Santos File Photo / Paulo Santos (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Vaticà està considerant una mesura inèdita fins ara enl’Església catòlicaordenar sacerdots homes casats de zones remotes del’Amazones, segons recull un document fet públic aquest dilluns i que serà sotmès a debat en el sínode que els bisbes celebraran el pròxim octubre a Roma sobre l’Amazònia. La mesura busca poder garantir els sagraments en zones més aïllades. 

Així es llegeix enl’’Instrumentum laboris', el document de treball amb què els bisbes dels països involucrats debatran en el sínode previst del 6 al 27 d’octubre sota el lema: 'L’Amazònia: nous camins per a l’Església i per a una ecologia integral’.

L’escassetat general de sacerdots i missioners es fa encara més evident en les grans extensions de l’Amèrica Llatina i sobretot a l’Amazònia, que comprèn part del Brasil, Bolívia, el Perú, l’Equador, Colòmbia, Veneçuela, la Guaiana, Suriname i la Guaiana Francesa. En aquests llocs, l’Església catòlica experimenta moltes dificultats i prop del 70% de les comunitats de la regió no té accés a la missa setmanal.

Recuperar els 'viri probati'

Per això, al document es proposa recuperar "aspectes de l’Església primitiva" com els anomenats 'viri probati', homes casats amb fe demostrada. Una mesura que el papa Francesc podria autoritzar després de la conclusió d’aquest sínode.

Al document de treball es llegeix que tot i que "afirmant que el celibat és un do per a l’Església, es demana que, per a les zones més remotes de la regió, s’estudiï la possibilitat de l’ordenació sacerdotal per a persones grans, preferentment indígenes, respectades i acceptades per la seva comunitat, tot i que tinguin ja una família constituïda i estable, amb la finalitat d’assegurar els sagraments que acompanyin i sostinguin la vida cristiana".

Se suggereix també, a més, "promoure vocacions autòctones d’homes i dones" i sobretot d’"indígenes que prediquin a indígenes des d’un profund coneixement de la seva cultura i de la seva llengua".

El paper de la dona

Notícies relacionades

Així mateix, també s’insta els bisbes a "identificar el tipus de ministeri oficial que pot ser conferit a la dona, tenint en compte el paper central que avui exerceixen a l’Església amazònica". En aquest sentit, el document apunta que "en el camp eclesial la presència femenina en les comunitats no és sempre valorada" i per això "es reclama el reconeixement de les dones des dels seus carismes i talents".

També es demana que "s’escolti la veu de les dones, que siguin consultades i participin en les preses de decisions, i puguin així contribuir amb la seva sensibilitat a la sinodalitat eclesial". "Que l’Església aculli cada vegada més l’estil femení d’actuar i de comprendre els esdeveniments", es llegeix al document.