PER RECOLZAR LA ULTRADRETA

La Marxa de l'Orgull Gai deixa sense carrossa el PP i Ciutadans

Els polítics podran sumar-se a peu, però lluny de la capçalera de la marxa, que ocuparan activistes històrics

undefined39132315 madrid 01 07 2017 world pride madrid 2017  fiersta del orgul190610201933

undefined39132315 madrid 01 07 2017 world pride madrid 2017 fiersta del orgul190610201933 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

Activistes històriques LGTBI, com Boti García Rodrigo, Jordi PetitCarla Antonelli Beatriz Gimeno, protagonitzaran la capçalera de la manifestació de l’Orgull 2019, en què Cs "no portarà carrossa per apoderar partits que atempten contra la dignitat del col·lectiu" ni el PP podrà afegir-se a la capçalera de la manifestació com van fer fa dos anys.

Així ho han anunciat la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) i COGAM, col·lectiu LGTBI+ de Madrid. La seva presidenta, Uge Sangil, ha explicat que aquest any volen que "tot el protagonisme recaigui sobre les persones que van ser pioneres en la lluita" pels drets del col·lectiu i, per tant, "seran elles qui encapçalin la manifestació en lloc dels líders dels partits polítics".

La manifestació, que aquest any es convoca sota el lema ‘Els més grans sense armaris. ¡Història, lluita i memòria! Per una Llei LGTBI estatal’, portarà com a reivindicació principal l’aprovació d’una Llei Estatal LGTBI, fonamentalment centrada en els drets de les persones trans, que garanteixi la igualtat de drets per al col·lectiu.

A més, aquest any de memòria històrica, la marxa farà especial recalcament en la importància de "no fer ni un pas enrere en drets adquirits i de frenar la ultradreta", que està entrant als governs autonòmics "gràcies a la mà que li estan allargant els partits conservadors majoritaris".

Carrosses de PSOE i Podem

Per aquesta raó, ni el Partit Popular, ni Ciutadans tindran representació oficial en la marxa i, per tant, no portaran carrossa a diferència d’altres partits com el PSOE i Podem.

"Com en qualsevol manifestació, tindran per descomptat llibertat per sumar-s’hi a peu en igualtat de condicions que la resta de les entitats, però encapçalar una marxa que crida 'Ni un pas enrere' i simbolitza la llibertat i la igualtat de drets del col·lectiu mentre s’apodera a aquells que volen tornar a privar-nos dels pocs drets que hem assolit són coses incompatibles". "Des de les entitats que representen al col·lectiu LGTBI demanem coherència als partits", ha defensat Uge Sangil.

Per la seva banda, la presidenta de COGAM, Carmen García de Merlo, assegura que "aquest any, en què han aparegut partits polítics a Espanya amb representació institucional que propugnen tornar a enrere, a un país gris, sense gairebé drets civils, encotillat i punitiu respecte al que creien conductes immorals i reprovables", pel que pensen que "és millor deixar l’activisme en primera línia d’aquesta manifestació".

Drets reconeguts

Sí reconeixeran els partits que s’han sumat al decàleg, expressant-los el seu agraïment pel seu compromís i negant la col·laboració "amb aquests partits involucionistes". "Volem que els nostres drets es vegin reconeguts en les lleis tal com diu l’art 10.2 de la Constitució de 1978 d’acord a la Declaració Universal dels Drets Humans i als tractats internacionals ratificats per Espanya, entre aquests, els que reconeix la Unió Europea al ser Espanya un país integrant de la mateixa", han apuntat.

Notícies relacionades

Tal com recorda, "fa cinquanta anys, es va produir una revolta en un bar de Nova York (Stonewall) que va donar origen a la reivindicació del moviment LGTB al món". Per això, insisteix que "la lluita no ha acabat encara" i aquest any es recordarà els més grans, gràcies als quals avui disfruten d’aquests drets".

La manifestació sortirà a les 18.30 hores des d’Atocha i finalitzarà a les 23.30 hores a la Plaça de Colón.