PRIMER GRAN FOC DE LA TEMPORADA

Estabilitzat l'incendi al Perelló que ha cremat 230 hectàrees

Els agents rurals denuncien un agricultor que va fer una crema de restes vegetals sense les mesures de prevenció obligatòries

zentauroepp48572931 imatge a ria cedida pels bombers d un incendi a la collada d190610140553

zentauroepp48572931 imatge a ria cedida pels bombers d un incendi a la collada d190610140553 / Bombers de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
Agencias / Barcelona

Els Bombers han donat per estabilitzat a primera hora d’aquest dimarts l’incendi forestal que es va declarar ahir al Perelló (Baix Ebre) i que ha cremat unes 230 hectàrees de vegetació. Unes 60 dotacions terrestres i uns 200 efectius hi han treballat durant tota la nit.

A última hora de dilluns el 70% del perímetre ja estava estabilitzat i les tasques d’extinció  s’han centrat especialment en el flanc esquerre, el més actiu i potencialment més perillós. El foc l’ha originat una crema de restes agrícoles de poda d’oliveres realitzada sense mesures de prevenció.

A causa del foc i per prevenció s’han desallotjat  38 persones de 22 masies aïllades, de les quals quatre han passat la nit en un hostal. El del Perelló és el primer gran incendi de la temporada.

Al marge de les dotacions terrestres, dilluns van treballar en les tasques d’extinció 10 mitjans aeris a més de nou hidroavions i l’avió de coordinació que va activar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Una màquina tipus buldòzer va treballar bàsicament el flanc esquerre per obrir pista i possibilitar l’accés als bombers.

Agricultor denunciat

Segons l’últim perímetre provisional del Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat unes 200 hectàrees de pi blanc. La causa més probable del foc és la crema de restes de branques d’oliveres que es va fer dilluns al matí sense complir, malgrat tenir permís, les mesures de prevenció obligatòries. El presumpte responsable ha sigut identificat i ha sigut denunciat pels agents rurals.

Les autoritats han recordat que fins al 14 de juny es poden fer cremes agrícoles però sempre amb una autorització prèvia de la Conselleria d’Agricultura i complint les mesures de prevenció –com netejar la vegetació del perímetre de la foguera, respectar la distància del terreny forestal i anar-se’n de la finca havent apagat les brases. En el cas del Perelló, la crema estava autoritzada però l’agricultor se’n va anar sense apagar les brases i el vent les va portar cap a la vegetació, cosa que va iniciar el foc.

A causa d’aquest incendi, Agricultura ha suspès per a aquest dimarts els permisos de crema a la regió de Tarragona i Terres de l’Ebre, ja que els bombers estan concentrats al Perelló.

Notícies relacionades

El foc va obligar a tallar totalment al trànsit la carretera TV-3022, que connecta amb Rasquera (Baix Ebre) fins a les 9 del vespre de dilluns, que va ser reoberta.  

L’alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha explicat que al pròxim parc eòlic "no s’ha incendiat res. Simplement ha passat pel seu costat", i que hi ha preparat un pavelló per acollir qui faci falta, i que per a això han aprofitat una experiència similar que va tenir lloc fa set anys a la zona.