Cau una xarxa de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d'Algesires

La policia ha detingut 32 persones i confiscat gairebé 5.000 quilos de cocaïna, 43 vehicles i 87 propietats immobiliàries

policianacional

policianacional

3
Es llegeix en minuts
Eruopa Press / Madrid

Agents de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i funcionaris del’Agència Tributària han desmantellat una xarxa de narcotraficants que introduïa cocaïna en contenidors a través del port d’Algesires, segons ha informat el Ministeri de l’Interior. L’operació s’ha saldat amb 32 persones detingudes, de les quals 25 han ingressat en presó preventiva, en el transcurs de les tres fases d’una operació que va començar el 2017 i amb 4.844 quilos de cocaïna intervinguts, 43 vehicles, 87 propietats immobiliàries valorades en 16 milions d’euros, quatre embarcacions, quatre armes curtes, dues escopetes, un silenciador i sis milions d’euros en efectiu, entre altres efectes de valor.

L’organització criminal estava assentada a Cadis i Sevilla, des d’on distribuïa la droga embarcada en contenidors marítims procedents del continent americà. La investigació va començar el primer trimestre del 2017, quan la policia va conèixer l’existència d’una organització sospitosa d’introduir a la península grans partides de cocaïna a través de contenidors procedents de Sud-amèrica i Amèrica Central per distribuir-les una vegada superats els diferents controls duaners.

Una vegada analitzada la informació en poder dels tres organismes que hi han intervingut, es va coordinar l’explotació operativa en tres fases, en cada una de les quals han atacat les diferents estructures que conformaven l’organització fins a aconseguir-ne la plena desarticulació, tant de l’estructura operativa com de la directiva i financera.

Inici de la investigació

En la primera, es va identificar un empresari establert a Barcelona i titular d’un entramat societari a Espanya i el Brasil, que facilitava l’establiment de contactes per a la negociació en origen de les partides de cocaïna que estaven sent introduïdes en territori espanyol a través del port d’Algesires.

A partir d’allà, la policia va detectar el desembre del 2017 moviments sospitosos de diversos vehicles entre el port i dues naus industrials de Marbella. Els agents van interceptar una furgoneta que contenia 1.100 quilos de cocaïna en paquets, en vista de la qual cosa es va estendre el registre a les naus industrials, on es van localitzar 2.400 quilos més i van detenir cinc persones.

En la segona fase, els investigadors van descobrir que la xarxa criminal estava “fortament deslocalitzada” entre nombrosos països d’Amèrica Central i Sud-amèrica, així com en multitud de províncies espanyoles, entre les quals destaca l’entramat immobiliari que posseïen a Màlaga, Cadis, Madrid i Sevilla, sent majoritàriament a la capital andalusa, on es custodiava la droga fins a la distribució final.

Una vegada identificats tots els integrants de l’organització a començaments de gener del 2019, per ordre del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, la policia va procedir a la detenció de 18 persones i a la pràctica de 26 registres en els quals es van confiscar més de cinc milions d’euros en efectiu, 90 quilos de cocaïna, un d’heroïna, 5 armes de foc i una embarcació de luxe de 43 metres d’eslora, que va permetre la imputació dels detinguts per tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Detenció del cap

Notícies relacionades

Dins de l’organització també destacava la figura d’un empresari gadità establert a Sotogrande, una peça clau en la distribució i logística de les activitats il·legals. Així, a començaments de març es va detenir aquest cap juntament amb vuit integrants més, en el transcurs dels 10 registres duts a terme a la província de Cadis, concretament a Sotogrande, Algesires i Alcalá de los Gazules.

En aquesta operació, van ser intervinguts un total de 1.254 quilos de cocaïna, 800.000 en efectiu, una arma de foc, una embarcació, nombrosos vehicles d’alta gamma i es va procedir al bloqueig de 17 immobles amb un valor superior als 6 milions d’euros i 103 vehicles, sota la titularitat dels detinguts i de les nombroses empreses que administraven.