ajuda social

La meitat de les rendes garantides han sigut denegades per la feina

La Generalitat aconsegueix gairebé triplicar les sol·licituds acceptades, que passen del 8% al 30% del total

Afers Socials es compromet a aprovar el reglament de la llei per a l'any que ve

zentauroepp48487495 bcn190605182958

zentauroepp48487495 bcn190605182958 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La renda garantida, l’ajuda social catalana perquè les persones en edat de treballar i sense ingressos arribin a final de mes, sosté 30.000 llars en les quals hi viuen 75.000 persones. La Generalitat admet que no són totes les famílies en situació de pobresa que hi ha a Catalunya, que segons les últimes dades disponibles de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), es va xifrar en el 20% de la població. De fet, si es compara amb l’antiga PIRMI, l’ajuda ha crescut en poc més de 2.000 llars. Més de la meitat de les peticions (58%) són denegades perquè hi consta una ocupació, tot i que precària. Són les dades que ha donat a conèixer aquest dimecres la Conselleria d’Afers Socials, després de fer la primera reunió oficial amb les entitats del tercer sector, la patronal, els sindicats i les entitats municipalistes.

Les denegacions de la renda garantida continuen guanyant les aprovacions, però les xifres han millorat respecte al setembre passat. Llavors, segons la conselleria, les peticions acceptades no arribaven al 10%. El 75%, la majoria, eren tombades. En aquests últims vuit mesos no han aconseguit donar la volta al mitjó però les sol·licituds acceptades ja suposen el 29% del total, i les denegades el 58%. En nombres absoluts, les acceptades gairebé es tripliquen –arriben a les 9.829–, i les rebutjades gairebé s’han reduït a la meitat, passen de 35.200 a 19.800. 

Els treballadors pobres

Segons ha explicat el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, el problema està en què la majoria de les persones que se’n queden fora és perquè o bé tenen feines precàries o les han tingut. El 41% ha ingressat almenys 600 euros en els últims sis mesos, i gairebé el 20% té una feina, ja sigui a jornada completa o parcial. Víctimes de violència masclista, joves extutelats, persones sense casa o famílies que cobren ajuts per al lloguer també s’han quedat fora. Per resoldre aquestes incidències, El Homrani s’ha compromès a aprovar el reglament de la llei a començaments del 2020, després que passi tots els tràmits corresponents. 

Aquest decret facilitarà la incorporació a la renda de les persones que, mentre cobren l’ajuda social, tenen contractes intermitents, i les famílies nombroses amb contractes a temps parcial, tal com ja va avançar aquest diari. Però el conseller ha volgut deixar clar que no complementaran totes les rendes del treball. "Estaríem normalitzant el treball precari, i això no pot ser", ha assegurat. I ha instat Pedro Sánchez que derogui la reforma laboral que permet aquests models de contractació.

Pensions "indignes"

A part d’ajudar als adults sense ingressos, la renda garantida complementa pensions estatals per permetre que, almenys, totes les persones superin els 600 euros al mes. Ja són 47.568 pensionistes els que es beneficien d’aquests ajuts, que de mitjana, compten amb 120 euros al mes. "L’Estat ha de replantejar aquestes prestacions, que són indignes", ha lamentat El Homrani. 

Agilitzar els tràmits

Notícies relacionades

Sobre la proposta de contractar l’empresa Deloitte, El Homrani ha assegurat que el que volen aconseguir amb aquesta empresa és que implementin un nou programa informàtic que agilitzi els tràmits. "Igual que passa amb l’atur, qualsevol persona pugui sortir del SOC amb la sol·licitud aprovada i cobrant ja aquell mes", ha explicat. En aquests moments hi ha 1.500 famílies que estan en espera de rebre una resposta, i de mitjana esperen dos mesos i mig. La meitat del que ho feien el 2017. 

El tercer sector demana rapidesa

La Taula d’Entitats del Tercer Sector celebra la trobada d’aquest dimecres. "Hem mostrat la nostra preocupació amb les incidències detectades, però confiem que amb aquest espai de diàleg aconseguirem millorar que la renda arribi a més persones i no tingui l’abast que té avui", ha explicat el representant de la taula, Martí Batllori. El sector social, a més, demana "rapidesa" i "agilitat" al Govern per tramitar el reglament, ja que, segons Batllori, "anem amb retard" davant d’una prestació que és "molt important.