'Cas Noa Pothoven': no va ser eutanàsia; va ser suïcidi

La menor de 17 anys d'Holanda va deixar de menjar i beure per posar fi a una vida d'anys de sofriment després de diverses violacions

La víctima va sol·licitar l'eutanàsia el desembre del 2018, però li va ser denegada perquè era massa jove

noah-k1vd--620x349abc

noah-k1vd--620x349abc

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una noia d’Holanda de 17 anys, Noa Pothoven, va decidir posar fi a la seva vida, amb autorització dels seus pares, després d’anys patint estrès posttraumàtic, depressió i anorèxia, com a conseqüència dels abusos sexuals que va patir de petita, segons va confirmar la seva germana. Al no poder rebre l’eutanàsia, la menor va decidir "parar de menjar i beure, cosa que ha provocat la seva mort", segons ha informat Newtral després d’haver contactat amb l’associació holandesa NNVE, especialitzada a educar sobre eutanàsia i suïcidi assistit a Holanda.

Amb només 17 anys ja havia patit fins a tres casos de violència sexual: amb 11 i 12 anys va patir abusos i amb 14 va ser violada per dos homes, segons informa el periodista Paul Bolwerk del diari holandès ‘Gelderlander’.

Va rebutjar els tractaments

Noa Pothoven va ser hospitalitzada en diverses ocasions després d’alguns intents de suïcidi. La seva família va buscar diferents tipus de tractaments psiquiàtrics; fins i tot es van plantejar teràpia amb electroxoc, però va ser rebutjada a causa de la seva curta edat. Després d’això, Pothoven va insistir que no volia més tractaments, es va instal·lar un llit d’hospital a casa i els seus pares s’ocupaven de la seva cura. 

La nena, coneguda a Holanda per haver escrit la seva autobiografia, titulada ‘Winnen of leren’ (Guanyar o aprendre, en neerlandès), en la qual reconeixia que havia sigut víctima d’abusos sexuals i agressions quan era més petita, es va acomiadar dels seus seguidors en la xarxa social Instagram anunciant que havia decidit posar fi a la seva vida.

"No aniré amb embuts: d’aquí 10 dies com a molt tard estaré morta. Després d’anys de lluita, la meva lluita s’ha acabat. Per fi seré alliberada del meu sofriment perquè és insuportable. No m’intenteu convèncer que això no és bo. És una decisió ben considerada i definitiva", va escriure en el seu missatge de comiat.

Va deixar de menjar i beure

Segons va relatar, havia "deixat de menjar i beure durant un temps" i va remarcar que encara "respirava, però sense estar viva", cosa que la va portar, "després de moltes converses i revisions", a suïcidar-se envoltada dels seus "pares i amics, i tots els éssers estimats". Els seus pares i els metges van acordar no obligar-la a ser alimentada.

La germana de la Noa va confirmar al diari holandès ‘AD’ que la menor havia mort diumenge passat. La Noa va sol·licitar l’eutanàsia el desembre del 2018, però li va ser denegada perquè era massa jove, tal com va admetre ella mateixa en una entrevista amb el diari holandès ‘Gelderlander’.

Demanar l’eutanàsia des dels 16 anys

Noa Pothoven va sol·licitar l’eutanàsia a Levenseindekliniek, una xarxa de 50 equips de doctors i infermers que practiquen aquests processos des de la mateixa llar. L’eutanàsia pot ser sol·licitada des dels 16 anys a Holanda, però els pares n’han d’estar informats. En el cas de la Noa, els seus pares no sabien que ella havia demanat aquest tractament, segons el diari ‘Gelderlander’.

En el seu llibre, la noia va explicar que havia "amagat les violacions per vergonya i por" i va reconèixer que havia anat, sense compartir-ho amb els seus pares, a la clínica Levenseinde (‘final de vida’, en holandès), situada a la Haia, on va preguntar per les possibilitats que tenia.

"El meu cos encara és brut"

"Pensen que soc molt jove. Creuen que he d’acabar el tractament psicològic i esperar que el meu cervell estigui completament desenvolupat. Això no passarà fins que tingui 21 anys. Estic destrossada, perquè no puc esperar tant. Revisc la por i el dolor diàriament. Sento que el meu cos encara està brut", va escriure en la seva biografia.

Notícies relacionades

La menor, de la ciutat holandesa d’Arnhem, ja va afirmar en la seva autobiografia, publicada fa un any i premiada diverses vegades a Holanda, que "no tenia cap sentit" seguir amb vida perquè no havia aconseguit superar els problemes psicològics des que va patir els abusos.

En l’última etapa de la seva vida, havia sigut ingressada en tres institucions d’atenció a menors, però segons va denunciar la seva mare, la nena havia d’entrar "en un centre psiquiàtric, però hi ha una llista d'espera molt llarga" a Holanda.