OPERACIÓ POLICIAL

Una xarxa captava fons per a nens amb càncer i se'ls gastaven en luxes

Cau a Saragossa una trama que va aconseguir recaptar cinc milions d'euros

L'organització utilitzava dues societats per perpetrar el presumpte frau

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012  coche patrulla de la policia nacional 181023085704

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012 coche patrulla de la policia nacional 181023085704

2
Es llegeix en minuts
EL Periódico

La Policia Nacional ha detingut cinc membres d’una xarxa que havia creat un entramat empresarial que va arribar a captar cinc milions d’euros amb el reclam que anirien a parar a la lluita contra el càncer infantil i a emergències al tercer món, tot i que, en realitat, van destinar aquests fons a portar una vida de luxe. La investigació oberta per presumpta estafa i organització criminal es va iniciar arran de la denúncia presentada per l’Associació de Pares de Nens Oncològics d’Aragó (Aspanoa) contra les actuacions suposadament “opaques” fetes pel grup integrat pels arrestats.

La trama desarticulada es publicitava àmpliament a través d’una pàgina web, revistes, venda de productes solidaris i actes diversos que tenien com a finalitat la captació de fons. Així, i en quatre anys, va recaptar dos milions d’euros. L’esquer: aquests diners anirien a parar a la lluita contra el càncer infantil. El grup operava també amb una empresa que va aconseguir tres milions d’euros més en cinc anys amb l’excusa que els fons eren per a emergències al tercer món.

No obstant, els diners donats eren destinats al sosteniment d’una estructura empresarial de la qual vivien els cinc detinguts, tots de nacionalitat espanyola, i més de quaranta treballadors. Amb els fons, el principal capitost de l’organització portava un alt tren de vida, amb vehicles d’alta gamma i menjars a coneguts restaurants de la capital aragonesa, segons va informar ahir la Direcció General de la Policia.

Tècniques comercials

Notícies relacionades

Mitjançant tècniques comercials, a través de trucades, voluntaris a peu de carrer i actes diversos, els arrestats recaptaven les donacions de persones particulars, fins a arribar als cinc milions d’euros. A més, els implicats feien donacions de joguines entregades per tercers, organitzaven activitats ludicoesportives fetes amb aportacions i impulsaven iniciatives menors amb l’única finalitat real de donar suport publicitari a la seva finalitat.

Els agents pertanyents a la Brigada Regional de la Policia Judicial de Saragossa encarregats de les indagacions han procedit al bloqueig cautelar d’un apartament a la platja, un xalet a la muntanya, un pis a Saragossa, comptes bancaris i 10 vehicles, quatre d’ells d’alta gamma (BMW, Jaguar i Jeep). També han confiscat un turisme BMW que utilitzava el capitost del grup i un Toyota Corola ocupat per membres de la seva família. Aquests cotxes van ser pagats amb les donacions recaptades per les societats utilitzades per cometre el presumpte frau. Dos dels detinguts, entre ells el màxim responsable de la xarxa, R. P. R., van ingressar a la presó divendres després de prestar declaració al Jutjat d’Instrucció número 2 de Saragossa, que s’ha fet càrrec de la investigació.