Sanitat finançarà els tractaments per deixar de fumar

Ja s'han iniciat els expedients necessaris tot i que encara falta la negociació amb la indústria farmacèutica

Carcedo no tanca la porta a modificar la llei antitabac i reforçarà el seu compliment a les terrasses dels bars

undefined48064192 madrid 08 05 2019   consejo interterritorial de sanidad  cel190508121823

undefined48064192 madrid 08 05 2019 consejo interterritorial de sanidad cel190508121823 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha confirmat que els tractaments per deixar de fumar seran finançats pel sistema sanitari públic, i ha obert la porta a canviar la llei antitabac durant aquesta legislatura. “Potser hi ha alguna modificació. Una nova llei ja veurem si és necessària, tenint en compte quines mesures cal incorporar-hi”, ha concretat en declaracions als mitjans abans de la jornada ‘Tabac i relacionats: nous reptes, la mateixa amenaça’, que s’ha celebrat aquest divendres a la seu del Ministeri amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac.

Segons ha avançat la ministra, ja s’han iniciat els expedients per finançar els fàrmacs que ajuden a cessar l’hàbit tabàquic després dels treballs realitzats en la Comissió de Salut Pública i la Comissió Permanent de Farmàcia. No obstant, encara no hi ha terminis per implementar-los efectivament, ja que encara falten aspectes per polir amb les comunitats autònomes i és necessari “negociar amb la indústria farmacèutica per analitzar el cost dels fàrmacs al Sistema Nacional de Salut (SNS)”. “Ni idea de terminis. Hi ha pel mig molts condicionants, és molt prematur”, ha insistit.

Possible nova llei antitabac

Quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que s’aprovi una nova llei antitabac durant la legislatura que acaba de començar, Carcedo no ho ha descartat però ha advocat per “posar el focus en el compliment de l’actual llei i assegurar els espais regulats sense fum”. En qualsevol cas, ha defensat que la legislació “no és obsoleta”. “Cal complir-la. Va completar alguns espais sense fum i la llei de 2005 va ser un pas importantíssim en la lluita contra el tabaquisme”, ha afegit.

Igualment, ha reconegut estar “estudiant” prohibir fumar en cotxes amb nens, però ha matisat que existeixen “dificultats per a la capacitat de control del compliment”. “Si ara tenim dificultats per controlar-ho en terrasses o edificis públics, doncs als vehicles són superiors. Comptant aquestes dificultats, estem veient experiències d’altres països a l’ONU i la Comissió Europea. Aquelles que demostrin eficàcia s’incorporaran”, ha assegurat.

Reforçar la inspecció

Carcedo ha indicat, d’altra banda, que el Ministeri està treballant en millorar el compliment de la llei a través d’accions específiques de formació, sensibilització i reforç de la tasca inspectora en àrees “on s’ha detectat un menor compliment i més exposició al fum ambiental de tabac, com les terrasses d’hostaleria i recintes de centres sanitaris”.

Notícies relacionades

En aquest marc, el Ministeri actualitzarà el document de consens d’aplicació de la norma de 2010. “Estem observant un cert relaxament en el compliment. Aquesta nova guia d’abordatge es portarà al seu dia al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i la idea és que tots aquells espais que la llei decideix que siguin sense fum s’assegurin a la població que es mantinguin així”, ha agregat. Al costat d’això, ha apostat per “potenciar” les consultes d’Atenció Primària en la deshabituació del tabac, en el marc de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció al SNS.

El cigarret electrònic

La ministra també ha alertat sobre les “noves formes de consum de tabac”, que contenen “disseny i elements atractius per als joves”. “Hem d’alertar i advertir que són formes de consum de tabac amb efectes per a la salut diferents, però perjudicials igualment. Tenen l’element comú del tabac, la nicotina, que genera l’hàbit. El tabac mata fins a 52.000 persones a Espanya directament. Si fos una altra causa a què la societat no estigués habituada, estaríem alarmats. És un producte molt perjudicial. Al deixar-lo es recupera qualitat de vida, molts sentits i es comprova a les butxaques”, ha conclòs.