Els espanyols recolzen que es prohibeixi fumar als cotxes quan hi ha menors

Sanitat i la DGT estudien implantar la mesura davant de l'augment del nombre de fumadors

Una enquesta revela que vuit de cada deu persones recolzen les restriccions als vehicles

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La ciutadania espanyola està majoritàriament a favor que es prohibeixi fumar als cotxes quan hi ha menors, com ja han fet alguns països nòrdics o el Japó. Vuit de cada deu persones donen suport a la mesura, nou punts percentuals més que fa un any i després que el Govern de Pedro Sánchez, tant el Ministeri de Sanitat com la DGT, estigui estudiant la implantació d’una restricció que també veu amb bons ulls la Generalitat.Generalitat

En aquesta conjuntura,l’enquesta  que la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) publica amb motiu de la celebració de la Setmana sense Fum aprecia un “significatiu augment” del nombre de persones favorables a endurir la llei antitabac però quan hi ha nens al vehicle, ja que la possibilitat que es prohibeixi el tabac sempre al volant només li donen suport un 54,2% dels enquestats, sis punts menys que l’any passat. Molt més àmplia és l’acceptació (el 75,4%) que s’impedeixi fumar en piscines o centres comercials oberts; mentre que el beneplàcit que es restringeixi en estadis esportius se situa en el 63,4%.

Augmenta el nombre de fumadors

El tabac és un problema en augment i que està remuntant a Espanya a nivells previs a la llei antitabac, que va ser pionera i va augmentar el rebuig cap als cigarrets però que ara s’incompleix en molts llocs i, per tant, segons els experts, augmenta el nivell d’acceptació cap als fumadors i les persones que adquireixen el tòxic hàbit.

Segons el sondeig de la SemFYC, ha augmentat un 3,3% el nombre d’addictes al tabac l’últim any mentre que els exfumadors enquestats afirmen que van deixar aquest hàbit fa deu anys o més, just en les albors de l’enduriment de la llei antitabac. “Des d’aleshores hi ha coses que s’han deixat de fer”, critica la portaveu en abordatge de tabaquisme de la societat mèdica, Lucía Gorreto, que també rebutja els nous dispositius de consum, que gairebé la meitat dels enquestats creu que són menys perjudicials que el tabac convencional i un de cada deu que ajuden a deixar de fumar, quan els metges neguen la més gran i avisen que són tan nocius per a la salut com els cigarrets convencionals.

Notícies relacionades

Per tot això, els professionals dels centres de salut exigeixen al futur Govern que actualitzi la normativa per restringir de forma més taxativa els cigarrets electrònics o les catximbes i que faci complir la llei actual, que ja impedeix fumar a les terrasses tancadesEn aquest sentit, el 62% dels espanyols creuen ques’incompleix de forma sistemàtica en aquests llocs de restauració, per la qual cosa demana que s’imposin més sancions als bars o s’augmenti la vigilància.

Les morts per tabaquisme

El tabaquisme va provocar entre el 2010 i el 2014 259.348 morts a Espanya, que suposa 142 al dia, la meitat per càncer. No tots ells eren fumadors, ja que es calcula que el fum provoca entre 1.500 i 2.000 morts a l’any de fumadors passius.

Temes:

Tabaquisme Tabac