COL·LECTIUS VULNERABLES

El Banc dels Aliments detecta una estabilització de la pobresa

El 2018 l'entitat va cobrir el 31% de les necessitats de 200.000 persones

L'organisme segueix tenint problemes per aconseguir productes frescos

El Gran Recapte dAliments, al Mercat de la Concepció de Barcelona, divendres.

El Gran Recapte dAliments, al Mercat de la Concepció de Barcelona, divendres. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’any passat el Banc dels Aliments va repartir 24 tones de menjar a entitats socials i associacions de veïns que ajuden persones que no poden costejar-se la seva alimentació. En total, van arribar a 200.000 usuaris a tot Catalunya. Xifres de rècord, malgrat que els responsables del Banc asseguren que el nombre de persones ateses en els últims anys s’ha "estabilitzat". Carn, peix i llegums, però també cafè, verdures i fruita són alguns dels aliments dels quals, durant el 2018, el Banc va fer curt.

L’entitat alerta que la necessitat real és molt més gran. "Només cobrim el 31% de les demandes alimentàries", va explicar el director, Lluís Fatjó, fent referència, especialment, als productes frescos.  "A les entitats només els podem facilitar carn i peix una vegada al mes, quan en realitat s’hauria de menjar molt més", va alertar Fatjó. És cert que any rere any els aliments recaptats pel Banc van creixent. Però el temor, o el problema, és que la necessitat és tal que encara continua sent impossible poder garantir una dieta saludable i equilibrada per a qui no es pot costejar ni la compra del súper. Que, en la majoria de casos, afecta nens en edat de creixement.

Pobresa crònica

Els responsables del Banc asseguren que a la zona de Barcelona sí que va baixar un 6%. "Això és una conseqüència més de la cronicitat de la pobresa, la majoria de persones porten diversos anys sense poder sortir d’aquesta situació", explica el director. 

Per perfils, el 95% dels beneficiaris són famílies que viuen en la pobresa extrema, és a dir, amb menys de 470 euros al mes. “La pobresa infantil és enorme i molt preocupant”, assegura Fatjó. Un de cada quatre usuaris està a l’atur de llarga durada, i ja s’ha quedat sense ajuts. Tot i que un "gruix important" d’ells pertany al col·lectiu dels treballadors pobres: persones que tenen feina temporal i molt mal pagada que no els permet arribar a final de mes ni tan sols cobrir la seva compra al supermercat.

Notícies relacionades

Tot i que el Banc dels Aliments els preocupa la situació de les llars sense papers. Calculen que dos terços de les persones que viuen en la pobresa es troben en situació “irregular”. “Són persones que sí que van als menjadors socials, però no entren en la majoria de programes socials”, suposa Fatjó. I sobre els ajuts socials, en especial la Renda Garantida de Ciutadania, els responsables del banc suposen que el proveïment d’aquests ajuts són “molt testimonials” i no estan arribant “al gruix de la població que arriba al banc”. De fet, expliquen la rebaixa del 6% a Barcelona a aquests ajuts socials que ofereixen les administracions.

Més excedent alimentari

No obstant, hi ha una dada que, com a mínim, porta a l’esperança. Les empreses que es dediquen a l’alimentació, en especial les grans cadenes de supermercats i Mercabarna, cada vegada aporten més ‘excedent alimentari’. És a dir, aquells aliments que es fan malbé i ja no es poden vendre, però que sí que són aptes per al consum. La quantitat de menjar rescatat s’ha multiplicat per quatre, fins a superar les nou tones a Barcelona, i les 12 a tot Catalunya. “Ara el que necessitem és més infraestructura per poder portar aquest menjar el més ràpid possible”, demana el director. 

Temes:

Pobresa