PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

Barcelona ampliarà la ràtio en 149 grups de P3 i ESO per fer front a la demanda

El Consorci d'Educació espera reduir la xifra de 431 nens que es queden fora dels centres sol·licitats

El pla contra la segregació escolar aconsegueix que més del 80% de les famílies sol·licitin les places prereservades

zentauroepp48380897 institut arts190529171838

zentauroepp48380897 institut arts190529171838 / maitecruz

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre el focus està posat en qui ocuparà l’alcaldia de Barcelona en el pròxim mandat, el debat a les cases de milers de famílies barcelonines se centra aquests dies en la preinscripció escolar. Passsarà el que passa cada any, que tot i que la majoria tindrà plaça, un bon grapat de nens i nenes es quedaran fora de la llista dels centres triats pels seus pares. Per intentar evitar-ho en la mesura possible, l’Administració ampliarà les ràtios a P3 (fins als 26 alumnes) i a 1r de l’ESO (31 per classe). Passarà en 149 grups d’infantil i secundària de centres públics i concertats. En el pròxim curs també es podrà comprovar la vàlua del pla de xoc contra la segregació escolar amb la distribució de prop de 1.800 alumnes per diferents escoles de la capital catalana.

Els responsables del Consorci d’Educació de Barcelona han presentat les xifres aquest dimecres en una roda de premsa. El primer que ha volgut destacar el seu president, Josep González Cambray, és que decreix el nombre de famílies que tindran“assignació d’ofici”,és a dir, que seran derivades a una escola que no està entre les seves preferències. A P3 seran 151 alumnes, i a la secundària, 280. En els dos casos, ha assenyalat, la xifra és inferior a la de l’any passat. A infantil s’incrementarà la ràtio en 59 grups de 38 escoles, totes elles públiques i situades als districtes de Gràcia, Sant Andreu i Sants-Montjuïc, mentre que a l’ESO tocarà apretar-se en 65 grups de 22 escoles públiques i en 25 grups de 14 centres concertats. En aquest cas, localitzats a Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi, Horta Guinardó, Sant Andreu, l’Eixample i Sants-Montjuïc. "Aquesta situació –ha assenyalat el responsable del Consorci– no ens agrada, però és inevitable en algunes zones per donar resposta a l’escolarització i, a més, no afecta la qualitat de l’ensenyament".

Absorbir escoles

Per segon any, la demanda d’escola pública ha superat lleugerament la de la concertada. Aquesta tendència, no obstant, no posa en perill el sistema. Què passarà si la balança es continua decantant cap a l’ensenyament públic, és una incògnita, ja que això obligaria a muscular encara més el sistema. Hi podria donar un cop de mà la llei catalana aprovada dimarts, que permet que l’Administració absorbeixi escoles de titularitat municipal, concertada o privada. Segons ha assenyalat González Cambray, a Barcelona ja hi ha tres escoles concertades que han demanat hora per valorar les opcions que dona aquesta nova normativa. En qualsevol cas, el president del Consorci d’Educació ha assenyalat que per al curs que ve hi ha places de sobres perquè ningú quedi fora de l’ensenyament públic. Segons les seves dades, de fet, el 98,75% dels alumnes que han demanat plaça a secundària han entrat en alguna de les opcions marcades, un percentatge que en cas de P3 baixa fins al 95,96%. 

Notícies relacionades

Sara Tolosa, portaveu de l’acabada de crear plataforma Proeducació Pública i de Proximitat, denuncia "una absoluta falta de transparència en les dades per part del consorci". Es queixa que l’Administració ha pres la decisió de crear noves línies (vuit en total, quatre a infantil i quatre a secundària) en llocs en els quals no hi ha tanta demanda, deixant desatesos, al seu entendre, els barris en els quals sí que hi falta oferta". Posa com a exemple la Dreta de l’Eixample. Explica que es crearà una nova línia de P3 en una escola del sud del districte, mentre que el gruix de famílies que es queden a fora estan al nord. I és aquí, apel·lant al criteri de proximitat, on consideren i desitgen que es plantegin les ampliacions.

Miquel Àngel Essombacomissionat d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, ha fet balanç dels primers passos del pla de xoc contra la segregació escolar a les escoles de la ciutat. S’ha fet una preassignació de places a P3 (un total de 793) i a 1r de l’ESO (1.216). En el cas d’infantil, el 85% han fet ús del pupitre reservat, per un 82% a la secundària, cosa que és tot un èxit, segons d’Essomba. Aquests nois no hauran de pagar cap despesa de l’educació (quotes, menjador, activitats extraescolars o excursions). "Barcelona és una ciutat desigual i l’educació és el primer instrument de correcció", ha resumit el comissionat.