PROTESTA A LES UNIVERSITATS

Els investigadors diuen prou a la seva precària vida laboral

Els científics van a la vaga per exigir l'aplicació de les millores salarials aprovades per decret

zentauroepp48365793 pla general de la concentraci  del personal de recerca i inv190528154621

zentauroepp48365793 pla general de la concentraci del personal de recerca i inv190528154621 / Aleix Freixas

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

A Espanya hi ha prop de 125.000 científics. En els temps de la crisi climàtica, de la nova mobilitat, de l’urbanisme menys agressiu, de la batalla contra nous i resistents virus i de l’alimentació més natural, la investigació és tan necessària com l’aire que respirem. Però no sempre, més aviat al contrari, aquests professionals treballen en les millors condicions laborals. Sous baixos, inestabilitat i excés de burocràcia reflecteixen una inquietud política més aviat escassa per tot el que té a veure amb el R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació). Per tot això, els investigadors catalans han anat aquest dimarts a la vaga.

La mobilització l’ha convocat el sindicat CGT, el col·lectiu Doctorands en Lluita i nombroses assemblees de treballadors de les diferents universitats i centres del CSIC. Més enllà del desig genèric de millores substancials en les seves condicions laborals, els investigadors de les facultats catalanes exigeixen l’aplicació immediata del’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat per reial decret pel Govern de Pedro Sánchez a començaments de març. Aquest document estableix un salari mínim i aclareix i fixa les condicions d’aquest perfil professional. També determina la pròrroga automàtica per als contractes inferiors a quatre anys i la voluntarietat de la docència. La majoria dels contractes actuals estan molt per sota del que marca aquest estatut: 16.127 euros per als dos primers anys de contracte, 17.279 per al tercer i 21.533 per al quart, segons assenyala la CGT.

Notícies relacionades

La vaga s’ha notat sobretot, segons el sindicat, a la Universitat de Barcelona, l’Autònoma, la Pompeu Fabra i la de Lleida. També, en menor mesura, a Girona i Tarragona. A Bellaterra, els piquets han tallat els accessos a la C-58 i l’AP-7 a primera hora del matí i han causat seriosos problemes de circulació. Els Mossos d’Esquadra han acabat intervenint en el lloc. Una vintena de joves que es manifestaven han sigut identificats.

A més de reclamar l’aplicació del reial decret, els convocants demanen l’obertura de places estables i dignes després del doctorat per continuar amb les carreres acadèmiques, incrementar el salari del professorat associat, el manteniment de tots els llocs de treball del personal docent i investigador per al curs 2019-2020 i l’increment del finançament de les universitats i els centres d’investigació. A nivell de Generalitat de Catalunya, amb els pressupostos prorrogats, aquests desitjos signifiquen xocar contra un mur. Almenys ara per ara.  

Temes:

Universitat