El drama de la immigració

Éssers humans encastats als cotxes

La Guàrdia Civil rescata quatre joves immigrants que intentaven passar a la península des de Melilla amagats entre les peces dels seus vehicles

whatsapp-video-2019-05-25-at-142046 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Expliquen els guàrdies civils que han intervingut en aquesta operació que aquestes persones, al sortir de les maquinàries en les quals anaven encastats, mostraven una intensa desorientació, tenien set, els feien mal les articulacions i presentaven inquietants símptomes d’asfíxia. Ja en van quatre aquest dissabte, entre les primeres llums del matí i el migdia. Tres homes i una dona, amb prou feines sortits de la infantesa. En l’espai d’unes quantes hores, la Guàrdia Civil de Melilla ha detectat i tret dels tabliers i capós de cotxes Mercedes, Chevrolet i Renault, i també d’un camió, a aquestes persones d’origen subsaharià que intentaven passar a la península de la forma que, amb trista eloqüència, mostren les imatges.

Tres d’elles viatjaven ocultes en dobles fons, en la construcció dels quals s’han especialitzat les màfies del nord del Marroc. Són espais monstruosament estrets, on no hi cap qualsevol, i en els quals el viatger ha d’adaptar-se a les corbes i arestes de la xapa i el motor, suportant la calor i respirant com pugui.

Jugant-se la vida

En el pas fronterer de Beni Ensar, escenari de nombrosos drames de la immigració, han sigut rescatats dos joves de 20 i 21 anys i una noia de 15. Dos dels cotxes interceptats ocultaven la seva càrrega humana una mica més enllà del tablier. En un tercer, la immigrant anava recargolada sota els seients posteriors, tunejats a tall de cofre, que, per la falta d’aire, podia haver-se convertit en taüt.

Notícies relacionades

Els tres conductors han quedat detinguts. El quart cas ha tingut el port de Melilla com a escenari. Va ser el que va obrir la jornada, de fet, de matinada. Els guàrdies inspeccionaven un carregament de sorra i pedres procedent del Marroc que anava a embarcar, i van veure una cosa rara a la part del darrere d’un camió.

Un africà de 20 anys viatjava entre els ressorts del bolquet que transportava la càrrega. Fonts de la Guàrdia Civil creuen que, en aquest cas, el jove es va ficar allà sense coneixement del conductor. Sol passar. A aquest li ha anat per poc: el bolquet l’hauria aixafat  si s’arriba a quedar allà molt temps.