COL·LECTIU VULNERABLE

Veïns de Rubí es manifesten a favor de l'acollida dels 'menes' a la ciutat

Aitor López, un dels portaveus de Rubí Acull, afirma que la desinformació és el motiu de les actituds de les «actituds de rebuig» de part del veïnat

«Volem que es tingui en compte la nostra opinió i estem disposats a intervenir i a parlar amb els veïns», expressen des de la plataforma Exmenas

zentauroepp48295071 rubi190523205310

zentauroepp48295071 rubi190523205310

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Fins a 750 veïns, segons dades de la Policia Local, s’han manifestat aquest dijous 23 de maig pels carrers de Rubí a favor de l’acollida de menors estrangers a la ciutat. La mobilització ha sigut convocada per les entitats Rubí Acull i Rubí Solidari, en resposta a les concentracions produïdes la setmana passada davantl’Hotel Terranova, on la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té previst obrir un centre d’emergència que allotgi 80 menors estrangers no acompanyats (‘menes’).

Des de Rubí Acull, han criticat les “actituds de rebuig” que afirmen que es van produir per part dels veïns en aquestes primeres manifestacions. Membres de les entitats organitzadores han llegit un manifest, tant a l’inici, com al final de la marxa, on han destacat que “s’han sentit discursos que vulneren els drets dels infants i que només són fruit del desconeixement i la informació no contrastada”.

Un dels portaveus de Rubí Acull, Aitor López, ha afegit que “entenem la preocupació veïnal perquè (la implantació del centre) suposa un canvi. La falta d’informació és la que ha provocat aquesta actitud”. Com a primer moviment per canviar aquesta idea, al llarg de la marxa, membres de Rubí Acull han repartit tríptics entre els assistents sota el títol “Deconstruïm rumors, construïm convivència”.

“És un estigma social. La gent veu l’arribada dels menors com un perill que realment no existeix”, ha afirmat Albert, un jove de 20 anys resident de la ciutat. En la mateixa línia s’ha expressat Eva Aguilar, que, provinent de l’Equador, va arribar a Rubí el 2003. “No tots som iguals, i perquè hi hagi algú que doni problemes, no els podem tractar tots igual. No s’ha de generalitzar”, ha comentat Eva.

Durant la lectura del manifest, també han apuntat, sobre l’arribada dels ‘menes’, que “no es tracta de delinqüents, ni menors problemàtics”.Aquesta és una idea que a Rubí Acull ja havien defensat al llarg de l’última setmana i que havien volgut reforçar amb les últimes dades publicades pelsMossos d’Esquadra, segons els quals, el 82% dels menors que han arribat a Catalunya entre 2016 i 2018 no han delinquit mai.

Rebuig de l’actitud de les administracions

“Tampoc diem que l’hotel sigui el lloc més idoni on traslladar els menors, però defensem que l’acollida és un dret per a tothom. En comptes de mediatitzar la situació, volem posar el nostre gra de sorra i proposar diàleg”, han explicat des de l’entitat Rubí Acull. En la lectura del manifest, les plataformes també han criticat el paper de la DGAIA per “poc transparent”.

Per la seva part, el president de l’ONG Rubí Solidari, Josep Maria Pijuán, ha volgut destacar el seu “rebuig” de l’actitud de l’Ajuntament, que des del moment que va saltar la notícia s’ha posicionat del costat dels veïns de Can Rosés, on s’hi pretén instal·lar el centre. Aitor López ha considerat que la proximitat de les eleccions municipals “ha agreujat la situació” i que “s’ha utilitzat com a arma electoral”.

La veu d’Exmenas

Un total de 39 entitats i associacions han firmat les propostes i queixes recollides al manifest. Entre elles, ha destacat la presència de la plataforma Exmenas, que ha volgut sumar la seva veu a la protesta. “Som aquí per respondre preguntes. Volem que es tingui en compte la nostra opinió i estem disposats a intervenir i a parlar amb els veïns per ajudar a trencar mites”, ha expressat Lamiae Abassi, membre d’Exmenas.

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia, Aitor López ha valorat que la falta de diàleg, juntament amb la desinformació, ha sigut “l’origen de la tensió”. “Demanem que els veïns intentin parlar sempre amb la gent que ha viscut l’experiència, que no es quedin sol amb els rumors que se senten a la tele”, ha conclòs Abassi.

Els assistents, que s’han concentrat davant l’estació delsFerrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), s’han mobilitzat fins a la plaça de l’Ajuntament, on ha finalitzat la manifestació. Al seu camí cap a l’Ajuntament, la marxa ha creuat pel carrer Doctor Robert, on unes lletres daurades impreses a terra afirmen que “els infants tenim dret a viure en condicions de vida dignes i que es tingui cura de les nostres necessitats” i recorden que Rubí té el segell Ciutat Amiga de la Infància, atorgat per l’UNICEF.