20 detinguts

Alliberades 13 dones obligades a prostituir-se pels carrers de la Jonquera | Vídeo

La xarxa, desmantellada per la Guàrdia Civil, explotava sexualment més de 40 dones romaneses

junquera / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desmantellat a les províncies de València i Girona una organització criminal que explotava sexualment més de 40 dones romaneses en ple carrer a la localitat gironina de la Jonquera, de les quals 13 han sigut alliberades en una operació en què s’ha detingut 20 persones.

L’operació Lora, encara oberta, coordinada per l’Europol en diversos països europeus i dirigida per un jutjat de València, ha arrestat als integrants dels diferents esglaons de l’organització, des dels captadors i els transportistes fins als explotadors i els blanquejadors dels diners obtinguts per l’activitat criminal.

A més, segons ha informat aquest dimarts la Guàrdia Civil, diversos 'tractants’ explotaven les seves pròpies dones en jornades de fins a 14 hores i els beneficis econòmics s’invertien en propietats immobiliàries a Romania.

Dels 20 detinguts, divuit han sigut arrestats a Espanya, un a Romania i un altre a Portugal, amb un total de vuit escorcolls.

La investigació es va iniciar el febrer del 2018 després de la denúncia d’una víctima que va informar la Guàrdia Civil de la situació d’esclavitud que estava vivint a l’exercir la prostitució de manera forçada, sent explotada i controlada per diferents integrants de l’organització.

El mètode de l’enamorament

Aquesta víctima va ser captada en una situació d’extrema vulnerabilitat i obligada a prostituir-se a França, Liechtenstein, el Regne Unit, Alemanya, Portugal i Espanya.

Els integrants de l’organigrama delictiu haurien utilitzat el denominat mètode del 'loverboy', consistent en l’enamorament i la promesa d’una vida millor a Espanya, amagant el veritable motiu de la captació.

A més, es va comprovar que el cas investigat no era aïllat i que hi havia moltes víctimes captades per la mateixa organització.

Les dones explotades a Espanya eren forçades a exercir la prostitució en condicions molt precàries, amb jornades de més de 14 hores de feina, i vestidesúnicament amb roba interior a ple hivern.

Notícies relacionades

En alguns casos, els explotadors arribaven a controlar fins a set dones, obligades a exercir la prostitució en carrers controlats per la seva pròpia organització, que exercia la violència per controlar una zona concreta.

El considerat com a líder de l’organització investigada, sobre el qual pesava una ordre europea de detenció i entrega, va decidir entregar-se la setmana passada en un jutjat de Figueres (Girona), que va decretar el seu ingrés a presó provisional.