EN DOS ANYS I MIG

Més de 350 de menors s'han escapat de la tutela del Govern i no han tornat

La Generalitat no ha pogut localitzar el 17% dels menors escapats dels centres d'acollida

Cada setmana 18 nens fugen del sistema de protecció, tot i que la majoria tornen

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae  centre de181130184830

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae centre de181130184830

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des del gener del 2017 fins a l’abril del 2019, la Generalitat ha perdut el control de més de 350 menors que estaven sota la seva protecció. Nens que s’escapen dels centres i que l’administració no ha pogut localitzar. Tenint en compte les dades que ha publicat la Conselleria d’Afers Socials després d’una pregunta parlamentària, de mitjana, cada setmana 18 de menors s’escapen d’aquests centres, tot i que la majoria, el 83%, acaben retornant. 

El 2017 en van ser 130. El 2019, 191. I en el que portem d’any ja en van 28. Són el nombre de nens 'perduts’, 'desapareguts’ pel Govern. Menors que estan sota la protecció de la Generalitat perquè la seva família no se’n pot fer càrrec, i que desapareixen dels centres d’acollida. "Continuen escapats del centre del qual s’han escapat", així defineix el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, la situació d’aquests nois. 

El Govern parla de fugues quan un menor no està "a l’hora prevista" en aquesta casa que li brinda la Generalitat. Ja sigui perquè tornen més tard d’una visita amb els seus familiars, de l’escola o d’haver quedat amb els seus amics. Al cap de poques hores de no tornar, es notifica la fuga i s’activa la policia i a la mateixa direcció general. En aquests últims dos anys han sigut 2.013 els escapats, tot i que el 83% han acabat tornant al centre. "La majoria, en menys de 24 hores," assegura la Generalitat.

Notícies relacionades

Aquestes dades només afecten els Centres d’Acollida (CA) de la DGAIA, que suposen un 12% del total de places actuals. Però falten per explicar els que es produeixen en la resta de centres. De fet, el Govern reconeix que en aquests Centres d’Acollida és on es produeixen més fugues, perquè "és el primer recurs que acull els nois" quan se’ls separa de la seva família, i és "impossible" estudiar el cas mentre és a casa per "la urgència o gravetat del cas".

La diputada del PSC Beatriz Silva, que és qui ha fet aquesta pregunta, assegura que aquests més de 300 menors desapareguts són només "una minoria" del total que estan en aquesta situació. Considera que el Govern està "incomplint els drets dels nens", que contemplen la seva protecció, i atribueix aquesta situació a la falta de personal als centres. "Estan desbordats i no els poden controlar", lamenta. De fet, aquesta diputada sospita que un "gran gruix" d’aquests menors desapareguts són nens migrants que s’escapen per viure en altres països europeus