Temps inusual

La calor aclaparadora arriba avui, amb temperatures de fins a 37 graus

Diumenge serà un dia molt calorós a tot el país

zentauroepp44510586 calor180903183205

zentauroepp44510586 calor180903183205 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer avanç fort de l’estiu arribarà aquest cap de setmana amb valors inusualment alts per a aquesta època a gairebé tot el país, fet que propiciarà que ciutats com Còrdova arribin als 37 graus i Madrid a 32 graus.

A partir d’aquest divendres l’atmosfera s’estabilitzarà molt, amb un sol de maig que ja comença a escalfar molt i vent càlid africà des de diumenge, cosa que afavorirà l’arribada de l’estiu per uns dies, ha avançat a Efe Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Segons el seu parer és una "calor precoç" i ha incidit que diumenge serà un dia molt calorós en tot el país, especialment a la meitat oriental i a les Canàries, on els valors seran entre 10 i 15 graus per sobre del normal aquesta època de l’any.

Valors de juliol

En ciutats de la vall del Guadalquivir com Sevilla, Còrdova o Huelva les temperatures –amb màximes pròximes als 36/37 graus– correspondrien als valors de la segona quinzena de juny i primers dies de juliol, mentre que en punts de Galícia amb temperatures diürnes de fins a 30 graus serien valors propis de l’estiu.

L’augment dels graus serà progressiu a gairebé tota la península i així en ciutats com Madrid es passarà dels 26 graus divendres, a 29 graus dissabte i diumenge i 31 graus dilluns, mentre que a Sevilla la gradual pujada de les temperatures començarà amb 32 graus divendres per arribar a 36 graus diumenge.

Al sud peninsular, on la calor serà més aclaparadora, Còrdova marcarà 37 graus diumenge, Huelva tindrà un cap de setmana amb 34 graus i a Jaén el termòmetre pujarà fins als 33 graus.

Salamanca és un altre clar exemple de l’ascens esglaonat dels valors: 23 graus divendres, 27 graus dissabte i entre 30-31 graus diumenge i dilluns: i a Badajoz es passarà dels 27 graus de divendres als 36 graus de diumenge i dilluns.

Aquestes temperatures recorden el maig de fa 4 anys (2015), un mes que va ser "extremadament càlid", amb una mitjana de 19 graus centígrads, que supera en 2,4 graus la mitjana d’aquest mes, i que va finalitzar sent el segon mes de maig més càlid des del 1961.

No és una onada de calor

Segons dades facilitades per l’Agència de Meteorologia, el fet més destacat del mes va ser l’episodi de temperatures extraordinàriament elevades que es van registrar la segona quinzena a València i les Canàries, on es va arribar als 42,6 graus registrat a l'aeroport de Lanzaorte i al de València.

El meteoròleg ha incidit que es tracta d’un "episodi d’altes temperatures", però en cap cas se'l pot qualificar d’onada de calor perquè no es preveu que durant els pròxims dies s’assoleixin valors extrems.

Davant d’aquesta situació, l’índex de radiació ultraviolada també s’elevarà en la majoria de les capitals espanyoles que al llarg del cap de setmana registraran valors màxims, que oscil·laran de vuit a onze (d’una taula que va de l’un a l’onze).

Fins dilluns

L’índex ultraviolat és una mesura de la intensitat d’aquesta mena de radiació sobre la superfície terrestre que té relació amb els efectes sobre la pell humana.

Notícies relacionades

Des de l’Aemet s’ha alertat de la importància de recordar que les altes temperatures augmenten el risc d’incendis forestals, i per això recomana extremar les precaucions en les activitats al camp.

Aquestes altes temperatures estan "garantides fins dilluns" a causa que a partir del dimarts que ve, algun models de predicció meteorològica apunten a un descens gradual dels valors, ha conclòs el portaveu. 

Temes:

Calor