PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El Papa obliga a denunciar els abusos i a investigar ràpid

Francesc publica una norma en la qual estableix el procediment a seguir en cada cas

El document insta a protegir les víctimes i a no interferir amb la justícia ordinària

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324 / FILIPPO MONTEFORTE

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc ha firmat una norma en la quals’obliga a denunciar qualsevol presumpte abús sexual o de poder per part d’un clergue, estableix el procediment a seguir les diòcesis, i exigeix celeritat en les investigacions preliminars.

El ‘motu proprio’ o document de Francesc anomenat ‘Vos estis lux mundi (Vosaltres sou la llum del món)’ i publicat aquest dijous també exigeix a totes les diòcesis del món la creació abans de juny de 2020 d’un sistema accessible a qualsevol que vulgui realitzar una denúncia, així com la total protecció i assistència als denunciants.

Aquesta nova llei és una de les “propostes concretes” promeses pel papa per erradicar la plaga dels abusos al si de l’Església, després de la històrica reunió sobre el tema que es va celebrar el febrer amb els representants de totes les Conferències episcopals.

I s’aplicarà, com diu l’article 1, a tots els delictes en els quals “s’obligui algú, amb violència o amenaça o mitjançant abús d’autoritat, a realitzar o patir actes sexuals; realitzar actes sexuals amb un menor o amb una persona vulnerable; produir, exhibir, posseir o distribuir, fins i tot per via telemàtica, material pornogràfic infantil”.

També inclou qualsevol cas de violència contra les religioses per part de clergues, així com el supòsit d’assetjament de seminaristes o novicis.

Així com els delictes d’encobriment, les “accions o omissions dirigides a interferir o eludir investigacions civils o investigacions canòniques, administratives o penals”.

La nova llei no inclou nous delictes o penes, perquè per a això ja existeixen les normatives canòniques, apunten fonts vaticanes, però estableixen els procediments a seguir.

Autoritat civil

La principal novetat és que els religiosos tenen “l’obligació d’informar un bisbe o el superior religiós” i això no “interfereix ni modifica cap altra obligació d’informar que a les autoritats civils competents”.

Un altre punt rellevant és la protecció dels denunciants i de les víctimes que, estableix la nova llei, no poden ser objecte de “prejudicis, represàlies o discriminació”, així com que ningú els pot imposar l’obligació de silenci respecte al contingut, per la qual cosa poden parlar amb ells amb qui vulguin, inclosa la premsa.

A més, “les autoritats eclesiàstiques s’han de comprometre amb els qui afirmen haver sigut afectats, juntament amb les seves famílies, perquè siguin tractats amb dignitat i respecte, i els han d’oferir, en particular, acollida, escolta i seguiment, fins i tot mitjançant serveis específics; atenció espiritual i assistència mèdica, terapèutica i psicològica, segons sigui el cas”.

D’altra banda, i una cosa que havien demanat els bisbes de tots els països, estableix regles clares sobre el procediment per seguir en cas de denúncia.

Les denúncies han de ser immediatament assenyalades al bisbe o el superior de la congregació o ordre de la diòcesi on s’ha produït els fets, però també es permet que es comuniqui a altres bisbes.

Si la persona assenyalada és un bisbe o un cardenal, l’informe s’enviarà o al bisbe metropolità o al més antic del país i se n’haurà d’informar urgentment al dicasteri, el ministeri corresponent de la Santa Seu, i així mateix se n’informarà a la Secretària d’Estat.

Excepte que el “primer informe sigui manifestament infundat”, el bisbe metropolità sol·licitarà al dicasteri competent l’encàrrec d’iniciar la investigació.

I en el cas que el bisbe consideri que l’informe és “manifestament infundat”, ho haurà de comunicar al representant pontifici al país, perquè el comuniqui a la Santa Seu que decidirà si realment és així.

Un altre dels punts destacables és que es dona un temps per gestionar les denúncies.

Temps limitat

El dicasteri informat de la denúncia “procedirà sense demora i, en qualsevol cas, dins dels trenta dies posteriors a la recepció del primer informe per part del representant pontifici”.

A més, des de l’inici al tancament de les investigacions preliminars a la diòcesi no hauran de passar més de 90 dies, tot i que es podrà augmentar el termini per motius justificats.

Es comptarà per a la investigació amb un notari que acompanyarà al bisbe i el bisbe podrà elegir un equip d’experts laics

Reacció de l’Església espanyola

El secretari general de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, ha celebrat la publicació del document del papa Francesc i ha destacat que aquesta norma “és convergent” amb l’esborrany que té l’Església espanyola.

Notícies relacionades

“La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha rebut amb alegria i responsabilitat el ‘motu proprio’ publicat aquest matí pel papa Francesc ‘Vosaltres sou la llum del món’, que estableix una normativa per a tota l’Església universal, que entrarà en vigor l’1 de juny que ve”, ha afirmat.

El portaveu de la CEE ha indicat, així mateix, que el decret que prepara l’Església espanyola recollirà tota la normativa que s’estableix al document del Papa.

Una víctima de Montserrat, escèptica

<span style="font-size: 1.6rem;">Miguel Hurtado, portaveu de l’associaci<strong>ó Infància Robada i primera víctima que va denunciar abusos sexuals comesos pel monjo de Montserrat Andreu Soler,</strong> ha exigit “<strong>transparència</strong>” en el sistema de denúncia de casos d’abusos i “el compliment obligat” de les normes establertes al document del Papa.</span>