Conflicte en l'Ertzaintza

Comissaries abocador a la policia basca

Una vaga de les empleades d'una contracta de neteja obliga els 'ertzaines' de Guipúscoa a treballar entre escombraries i insectes

La Inspecció de Treball va ordenar al febrer netejar les comissaries, però la brutícia no deixa de créixer i ha provocat la primera baixa laboral

1-suciedad-comisara-bergara

1-suciedad-comisara-bergara

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Llaunes de refresc, aromàtiques peles de fruita i una ingent quantitat de burilles omplen l’entrada de la comissaria de l’Ertzaintza a Tolosa. Papereres desbordades de cartrons amb restes de pizza, ampolles buides d’aigua i envasos de iogurt adornen les oficines policials de Bergara. Vasos de cafè, sandvitxos a mig consumir i safates utilitzades de menjar preparat s’amunteguen als passadissos i al garatge de l’Ertzain-etxea d’Oiartzun.

A cap d’aquestes comissaries els és possible als policies utilitzar els WC, per la brutícia acumulada. Les tres localitats guipuscoanes formen un eix convertit en zona zero d’un conflicte laboral amb molts danys col·laterals. Mantenint una caixa de resistència amb ajuda del sindicat ELA, ja fa nou mesos que fan vaga les treballadores (la plantilla és en un 90% femenina) de l’empresa de serveis Garbialdi, que reclamen millores salarials.

Garbialdi té firmada amb el Govern Basc la contracta de neteja de les comissaries i jutjats de tot el territori de Guipúscoa, i el seu col·lapse produeix una curiosa –i cada vegada més econada– col·lisió de drets laborals. "Quan exigim al Govern Basc que enviï un servei de neteja alternatiu, l’Executiu ens contesta que no poden trencar la vaga de les treballadores de neteja perquè no és legal", relata Juan Carlos Sáenz, secretari d’Organització del Sindicat Professional de l’Ertzaintza (SiPE). O sigui, el dret de vaga del personal de neteja contra el dret a la salut dels ‘ertzaines’.

Les escombraries s’acumulen a l’entrada de la comissaria de Tolosa (Guipúscoa) / G.E.A.

I els policies es veuen més afectats que els jutges i altres funcionaris de Justícia, ja que "als jutjats sí que es neteja de tant en tant", denúncia l’‘ertzaina’ Sáenz. El Govern Basc manifesta la seva impotència davant de la situació. "Es tracta d’un conflicte laboral entre treballadors i una empresa aliena –diuen fonts del Departament d’Interior de l’executiu de Lakua–. Els serveis mínims els fixa la Inspecció de Treball, que ja ha instat a una neteja extraordinària en una ocasió durant aquest conflicte".

La situació s’ha cobrat ja la primera baixa per malaltia, que hagi transcendit entre els 'ertzaines'. Es tracta d’un agent de l’Escala Bàsica, amb destinació a Errenteria, incapacitat des del gener per una asma al·lèrgica.

En el seu informe mèdic, el facultatiu que el va apartar de la feina diu: "Presenta quadro de reagudització asmàtica, d’un mes d’evolució. El pacient em refereix que al seu centre de treball, per un problema amb el servei de neteja, hi ha molta pols i no es ventila, i això ha fet que augmentin les necessitats dels seus inhaladors, picors als ulls, esternuts. El pacient és al·lèrgic als àcars".

Una rata morta, sota un dels mobles a la zona veïna al menjador de la comissaria d’Oiartzun (Guipúscoa). / SIPE

"Les escombraries i l’olor s’han fet insuportables. Amb les formigues comencen a aparèixer puces", denúncia Sáenz, portaveu del SiPE. El seu sindicat ha ampliat una denúncia presentada a la Inspecció de Treball el 29 de gener contra el Departament de Seguretat de Govern Basc "per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals". Segons l’opinió de Juan Carlos Sáenz, "el Departament d’Interior hauria d’implicar-s’hi més; té l’obligació d’implicar-s’hi". Si no es netegen les comissaries, denunciaran el servei de Prevenció de la Ertzaintza, "i ha de ser de seguida, perquè ja han tingut temps més que suficient", adverteix.

La Inspecció de Treball (dependent del govern de Vitòria) ja va intervenir en l’assumpte el gener passat. Entre els dies 17 i 24 va visitar les comissaries d’Oiartzun, Hernani, Bergara, Eibar i Tolosa. El resultat de la seva inspecció es reflecteix en un informe en què, de forma efemística, relata que "s’han detectat deficiències en el compliment de la normativa sobre seguretat i salut en llocs de treball" i "falta d’ordre i neteja generalitzat a les instal·lacions amb acumulació de pols i brutícia".

La inspecció conclou que "no existeix risc greu per als treballadors, tot i que sí una evident situació de disconfort laboral". L’informe qualifica de "situació particularment greu" la de la comissaria d’Oiartzun, i afegeix entre les observacions aquesta sobre la comissaria d’Eibar: "Presència d’un ‘sagu’ (‘ratolí’ en eusquera) pròxim a les escombraries acumulades".

Restes fecals

La situació a les comissaries de Guipúscoa es remunta a la tardor passada, i no fa pinta de millorar. Ja al novembre, un altre sindicat policial, ErNE, va demanar al Govern Basc "que la situació no derivi en un problema sanitari greu". Jutjant per aquest vídeo fet per agents membres del SiPE, aquest problema ha deixat de ser una previsió per convertir-se en una realitat. Petits insectes infesten les parets de la comissaria de Tolosa, en ple menjador laboral.

1-basura-e-insectos-comisara-tolosa / periodico

A Biscaia no hi ha vaga de neteja, i la situació és menys dolenta... tret de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Barakaldo, al límit amb Bilbao, i més concretament a la sala on treballen els ‘ertzaines’ que vigilen la violència de gènere.

Allà, segons una denúncia presentada el 24 d’abril al Departament de Seguretat del Govern Basc pel SiPE, "les tuberies fecals de l’immoble que discorren pel fals sostre s’han trencat en diverses ocasions, i les parets i columnes que estan cobertes amb un panell de fusta són plenes de floridura, fongs i restes fecals".

Davant d’aquesta descripció, la resta de la denúncia sembla menys greu, i fins i tot sembla una conseqüència lògica la "plaga d’escarabats" que, segons l’escrit, "afecta totes les dependències" i "fa que la salut dels treballadors es vegi compromesa".

Les escombraries desborden els contenidors dins de la comissaria de l’Ertzaintza a Oiartzun (Guipúscoa) / G.E.A.

Notícies relacionades

Els ‘ertzaines’ de Barakaldo estan adquirint coneixements d’entomologia a marxes forçades. A la comissaria de Barakaldo saben, per experiència pròpia, que els excrements dels escarabats, en prou acumulació, contenen una proteïna que desencadena reaccions al·lèrgiques i la seva seqüela més molesta: l’asma.

Tots els edificis públics, per nets que estiguin, poden acollir alguna colònia d’insectes més o menys visible. Però en el cas de Barakaldo eleva la preocupació dels seus inquilins una nova incorporació a la fauna de la comissaria, la ‘sarcophaga carnaria’, o mosca de la carn, insecte carronyer per excel·lència. Probablement, segons fonts policials basques, la seva aparició es degui a la presència de cadàvers de rates en racons ocults de l’edifici.