col·lectiu vulnerable

Educadors espantats

Els treballadors del CREI Can Rubió denuncien falta de mitjans per atendre menors d'«alta complexitat»

El Govern estudia la possibilitat d'ampliar el servei de vigilància.

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Quan no són al centre, entrem a les habitacions dels nois. Hi solem trobar marihuana, cola, dissolvent i navalles. Les agressions són constants i ens falten mitjans. Hi ha molta por entre la plantilla”. Qui parla és Joaquín Seisdedos, delegat sindical del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) Can Rubió, a Esparreguera (Baix Llobregat). Era el lloc on vivia el menor apunyalat dijous passat al Raval, d’on es va escapar per anar a Barcelona

Els educadors diuen que estan “farts de la falta de mitjans” a què els exposa la Generalitat, que és de qui depèn el centre. Atenen 20 menors tutelats, i n’hi ha tres més que ara estan complint una condemna en un centre de Justícia Juvenil. “¿On els posarem quan tornin?”, es pregunta l’educador.

La meitat, assegura Seisdedos, estan sota mesures penals de llibertat vigilada, és a dir, han comès delictes. Majoritàriament “robatoris amb violència” de forma “reincident”, puntualitza. “No entenem per què el jutge els deixa en llibertat, haurien d’anar a un centre tancat de justícia juvenil d’on no es puguin escapar”, assegura el treballador. 

La majoria dels delictes que cometen els nois són fora del centre. “No som un centre tancat, s’escapen i se’n van a Barcelona”, explica l’educador. El problema és que dins d’aquest equipament també hi ha incidents. Fa 10 dies un menor va amenaçar el vigilant de seguretat amb un ganivet, va rebentar les furgonetes del centre a pedrades i també va trencar mobiliari. “En les proves de la policia va donar positiu a substàncies tòxiques”, explica l’educador. El menor va ser identificat pels Mossos per un presumpte delicte de danys i amenaces però no va arribar a ser detingut i ara segueix al centre. “Hem demanat que el canviïn, però aquí segueix”, lamenta Seisdedos.

Aquesta situació és “habitual”, ho explica l’educador i la Policia Local de la localitat en aquest centre. El recurs disposa de seguretat les 24 hores del dia. Però de 6 del matí a 11 de la nit hi ha un sol vigilant. “No té armilla, i en moltes ocasions no pot controlar la situació”, assegura. En molts casos les agressions són amb navalles, perquè “el centre no té detector de metalls”. 

Aquesta navalla va ser requisada al menor que va ser agredit dimecres passat al Raval / EL PERIÓDICO

A l’estiu, els educadors d’aquest centre es van reunir amb el Síndic de Greuges. Van demanar més mesures de seguretat, que segons la plantilla, brillen per la seva absència. Tampoc disposen d’un psicòleg, tot i que aquest tipus de centres han de disposar d’un. Els treballadors, a més, reclamen un “recolzament a l’equip educatiu”. Segons aquest representant sindical, un terç de la plantilla està de baixa per “angoixa i estrès”. “Hem arribat a estar la meitat de baixa, la plantilla és molt inestable i així no es pot treballar cap projecte educatiu”. 

El Govern estudia la possibilitat de posar més vigilància

La història d’aquest centre de menors és particularment complicada. Abans de l’estiu atenia menors tutelats amb problemes psíquics i discapacitat. Llavors ja s’hi produïen incidents. “Hem anat molt amb compte per no saturar el recurs i garantir una atenció personalitzada dels joves, així com una adaptació gradual dels professionals”, defensen fonts d’Afers Socials. No obstant, els treballadors lamenten que les solucions aportades no resolguin la situació. “Ens diuen que hem de fer contencions i com les hem de fer, necessitem poder fer treball educatiu”, assenyala l’educador.

Notícies relacionades

Segons la Generalitat en aquest CREI “no hi ha més incidents que a la resta”. Confirmen que estan estudiant la possibilitat d’incrementar l’equip de seguretat del centre. Sobre el succés de finals d’abril, la direcció general recorda als educadors que ells són responsables de ser implacables amb el règim de sancions del centre, que, segons ells “s’ha aplicat adequadament”. També asseguren que són els encarregats de redactar un projecte educatiu adaptat a les característiques personals i els objectius del menor, conscients de la seva realitat. 

“Si s’escapen, i no els veiem, no podem parlar amb ells ni treballar res”, sentencia l’educador, que assenyala una causa directa d’aquesta situació: la inestabilitat de la plantilla. Tot això agreujat pel consum de cola, dissolvent o marihuana dels nens, que els ennuvola el cap i els empeny a la impulsivitat fora de tot autocontrol.