Espoli

Recuperades 3.700 restes arqueològiques a Màlaga, Còrdova i Tarragona | Vídeo

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i s'ha apoderat de peces per valor superior a 500.000 euros

4f140d3b-d829-46fe-a1d5-0d8e7c8f82e5-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i ha recuperat més de 3.700 restes arqueològiques en diferents localitats de Màlaga, Còrdova i Tarragona que assolirien un valor superior als 500.000 euros al mercat negre, tot i que el seu valor històric és incalculable, segons els pèrits. 

Entre les peces arqueològiques recuperades destaquen per la seva importància una escultura femenina de l’època romana similar a la que es troba al Teatre Romà de Mèrida i una punta de fletxa de tipus palmela de l’època prehistòrica, segons un comunicat remès aquest divendres per la Guàrdia Civil. 

El desembre del 2016 es va iniciar l’operació ‘Colum’ quan es van detectar a la localitat malaguenya de Ronda diverses restes arqueològiques arquitectòniques (fustos) d’origen romà. 

Algunes d’aquestes peces, segons els arqueòlegs oficials, eren similars a les que hi havia al’antiga ciutat romana d’Acinipo (Ronda) al segle I dC i altres situades a la zona del terme municipal de Cabra (Còrdova).

Durant les indagacions es va constatar que restes similars (columnes) havien sigut adquirides a diversos antiquaris de la província de Màlaga i eren utilitzades com a decoració ornamental en uns jardins d’un establiment hoteler.

Documents falsos

Els agents van comprovar que els antiquaris havien confeccionat uns documents fraudulents de cessió i compravenda per emmascarar la il·legalitat de les peces amb què s’estava traficant comercialment. 

Identificada la procedència concreta d’aquestes columnes es va registrar el domicili d’uns antiquaris a Antequera (Màlaga), on es van intervenir un total de 60 peces (columnes, bases, bustos, etcètera). 

També es van realitzar inspeccions i registres en altres antiquaris de les localitats malaguenyes d’Antequera, Marbella i Estepona a més de Cabra (Còrdova), on es van intervenir dues peces més.

Un museu il·legal

Igualment, es va esbrinar que un dels antiquaris d’Antequera tenia un petit museu que era completament il·legal al mancar de la corresponent autorització de l’Administració de Cultura de la Junta d’Andalusia i es van recuperar 42 peces arqueològiques més.

Paral·lelament a aquests fets es va iniciar la denominada operació ‘Patred’ ja que els investigadors van detectar que hi havia un tràfic il·legal de material arqueològic a través d’internet.

Fruit d’aquesta investigació s’han intervingut 436 peces (numismàtic, bijuteria, etcètera) a Torremolinos (Màlaga); 3.166 peces (bases, numismàtic, bijuteria, etcètera) a Lucena (Còrdova); una àmfora a Pizarra (Màlaga) i una altra àmfora a Tarragona.

El material recuperat inclou diferents èpoques –prehistòrica, ibera, romana, medieval i visigoda–, i destaquen pel seu valor, singularitat i bon estat. 

Entre les peces hi ha una escultura togada sedent femenina de l’època romana, un contrapès de premsa d’oli de l’època iberoromana, una destral plana del’edat de bronze, una peça de coure arsenicat, una punta de palmela, telers de l’època romana, una sivella visigoda, puntes de fletxes romanes i visigodes, un atuell funerari romà i monedes romanes de bronze i plata.

Anàlisi

Notícies relacionades

Una vegada intervingudes i recuperades les peces han sigut traslladades al Museu d’Antequera per a la seva custòdia, conservació i peritatge, on han sigut analitzades, en profunditat per un tècnic de la Delegació de Cultura de la Junta d’Andalusia.

Els detinguts i investigats han sigut posats a disposició judicial per la suposada comissió dels delictes d’ocultació de material arqueològic procedent d’espoli i de tràfic il·legal de béns arqueològics pertanyents al Patrimoni Històric Español. 

Temes:

Arqueologia