de literatura

Ida Vitale rep el premi Cervantes 2018 en una cerimònia presidida pels Reis

El guardó, que està dotat amb 125.000 euros, ha recaigut per cinquena vegada consecutiva en una dona

64e8730c-3ca5-4120-8c94-d8cd1e8827aa-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

La poeta uruguaiana Ida Vitale ha rebut aquest dimarts de mans del rei Felip VI el premi Cervantes, el màxim guardó de les lletres en espanyol, en una solemne cerimònia que se celebra des d’aquest migdia al paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares (Madrid). 

Vitale, de 95 anys, es troba en aquesta jornada marcada per la pluja acompanyada de la seva filla Amparo i les seves dues netes, Emilia i Nuria.

En l’acte hi han estat la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo; el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, el president en funcions de la Comunitat de Madrid, Pedro Rollán; la presidenta de l’Assemblea de Madrid, Paloma Adrados; la directora general del Llibre i Foment de la Lectura, Olvido García Valdés; així com el rector de la Universitat d’Alcalá, José Vicente Saz Pérez; i l’alcalde de la localitat madrilenya, Javier Rodríguez Palacios.

El discurs de Vitale

Després de recollir el guardó, l’escriptora ha reivindicat la poesia del Quixot, la bogeria del qual considera "frenesí poètic", i ha assegurat que la seva "devoció cervantina no té cap misteri".

Així ho ha assenyalat una emocionada Vitale en el seu discurs en la cerimònia i ha assegurat que, més que llegir res, el que li agradaria és "abraçar, dir coses que sortissin de l’ànima".

Sobre el personatge de Cervantes ha destacat: "Moltes vegades el que anomenem bogeria del Quixot, podria ser vist com a irrupció d’un frenesí poètic, no remarcat com a tal per Cervantes, un novel·lista que va tenir a la poesia pel seu principal respecte", ha recalcat Vitale. 

reyes / periodico

Actes de la setmana cervantina

La poeta uruguaiana va mantenir aquest dilluns una trobada amb els mitjans de comunicació a la Biblioteca Nacional d’Espanya, acompanyada per la directora general del Llibre i Foment de la Lectura i també poeta Olvido García Valdés.

Posteriorment, va dipositar el seu llegat a la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes. La premiada guardarà a la caixa de seguretat els documents i objectes que triï i decidirà una data per al moment de la seva obertura.

Aquest dimarts, a les 18.00 hores, Vitale inaugurarà al Círculo de Bellas Artes de Madrid la lectura continuada d’‘El Quixot’, en la qual participaran altres personalitats de la política i la cultura.

Dinar amb els Reis

L’endemà, la poeta assistirà al tradicional dinar que els reis Felip VI i Letícia oferiran al Palau Reial de Madrid i que reunirà autoritats, acadèmics, editors, crítics, professors, llibreters i escriptors, per homenatjar la guardonada amb el Cervantes.

Notícies relacionades

A part d’aquests actes, també hi ha programada en la setmana cervantina una trobada dijous 25 d’abril amb els lectors de Vitale, en què parlarà amb el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero; la directora general del Llibre i Foment de la Lectura, Olvido García Valdés, i la poeta Raquel Lanseros. Així mateix, l’obra literària completa de l’autora quedarà exposada a l’aparador de la biblioteca del Cervantes.

El premi Cervantes, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros, ha recaigut per cinquena vegada en una dona, a qui el jurat s’ha referit com "un referent fonamental per a poetes de totes les generacions i a tots els racons de l’espanyol"