6.000 anys d'antiguitat

Destrueixen una tomba neolítica a Ourense per a una plantació il·legal de pins

La Guàrdia Civil investiga quatre persones

Dos túmuls més van patir danys pels treballs

tumba-galicia

tumba-galicia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Quatre persones es troben sota investigació en el marc de l’operació Sepulcrum que dirigeixen agents del Seprona, que proven d’aclarir les destrosses causades a diverses tombes neolítiques al municipi d’O Irixo (Ourense), catalogades bé cultural, durant una plantació il·legal d’arbres.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, la comandància d’Ourense va obrir una investigació arran d’una denúncia efectuada per representants de l’associació cultural i mediambiental Mámoa Verde Patrimonio, que va avisar de destrosses a tres peces ubicades a la parròquia de Santa Mariña de Loureiro.

Les destrosses es van produir com a conseqüència de la maquinària utilitzada per a una plantació de pins, que no tenia "cap tipus d’autorització" ni del servei de Patrimoni Cultural de Galícia, dependent de la Consellería de Cultura i Turisme, ni de l’Ajuntament d’O Irixo.

La investigació

Efectius del Seprona van comprovar que la coneguda per Túmul de Fang, una tomba neolítica de 6.000 anys d’antiguitat, havia sigut "totalment destruïda", al ser aplanat el terreny, i que també van patir danys "parcials" les conegudes per Túmul Tres i Túmul Quatre de la Bugalleira, també neolítiques, totes incloses al catàleg de Bens Culturals de Galícia.

Notícies relacionades

La investigació apunta que els danys es van originar a causa d’unes obres "promogudes per la comunitat de muntanyes veïnals en mà comú de Loureiro, denominada CMVMC O Quinteiro, de la qual apareixen com a responsables els tres integrants de la seva junta rectora, així com un operari que operava la maquinària utilitzada en aquests fets".

Les quatre persones van ser interrogades per la presumpta comissió d’un delicte sobre el patrimoni històric i els agents han remès les diligències al jutjat de primera instància i instrucció número u d’O Carballiño.