pederàstia a les escoles

El Govern reobrirà el 'cas Maristes' per revisar la responsabilitat de l'orde

L'expedient anunciat pel conseller d'Educació s'activarà després de conèixer la sentència del judici contra el pederasta Joaquim Benítez

Josep Bargalló també busca la manera de reparar totes les víctimes d'abusos sexuals, amb denúncia prescrita o sense, en escoles catalanes

zentauroepp47501243 barcelona 25 03 2019 juicio caso maristas en la imagen  lleg190325144104

zentauroepp47501243 barcelona 25 03 2019 juicio caso maristas en la imagen lleg190325144104 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Educació reobrirà el 'cas Maristes’ perrevisar el paper de la Fundació Champagnat –propietària de les escoles maristes catalanes– en els abusos sexuals que van patir els alumnes escolaritzats en centres de l’orde religiós. "No només els casos no prescrits", adverteix en declaracions a EL PERIÓDICO el conseller Josep Bargalló, sinó "tots els que es coneguin". Això significa que el departament, entre altres indicis, tindrà en compte les 47 denúncies policials que s’han presentat en els Mossos d’Esquadra entre el febrer del 2016 i l’actualitat contra 17 docents (11 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-Les Corts i La Immaculada (Barcelona), Champagnat (Badalona) i Valldemia (Mataró) per fets esdevinguts entre el 1962 i el 2018.

L’obertura d’aquest expedient a l’orde marista no es produirà abans de la sentència del tribunal de l’Audiència de Barcelona que ha jutjat el professor de Sants-Les Corts Joaquim Benítez, l’únic pederasta que ha hagut de respondre davant la justícia, tot i que només per quatre de les 17 denúncies que pesen contra ell. La resta de professors han trampejat el temporal del ‘cas Maristes’ blindats per la prescripció dels seus delictes, la mateixa que també ha impedit que un jutge analitzi la responsabilitat de l’orde religiós, que va encobrir abusos sexuals durant dècades silenciant les víctimes que gosaven demanar ajuda o traslladant els pederastes d’escola.

"Hem d’esperar a conèixer la sentència de Benítez per esbrinar si diu alguna cosa sobre els Maristes o per esbrinar si a la conselleria li toca pagar algun tipus d’indemnització", raona Bargalló. Però després de la decisió judicial, que presumiblement no entrarà a valorar la responsabilitat de l’orde ni tampoc la de la Generalitat, Educació es compromet a obrir un expedient i que els seus inspectors reanalitzin el ‘cas Maristes’.

En funció de les conclusions de l’expedient, es decidirà o no si la Fundació Champagnat ha de ser sancionada. Bargalló no descarta que l’eventual sanció inclogui la suspensió del concert econòmic als Maristes. El conseller, sobre aquesta última qüestió, no oculta la dificultat de garantir el dret a l’escolarització de tots els alumnes a Catalunya si es prescindís de manera sobtada de les milers de places que ofereixen els centres maristes, propietat de l’orde, però finançats amb els diners públics de la Generalitat. No obstant, avança que s’arribaria a aquest extrem únicament si la sentència judicial fos contundent sobre la responsabilitat dels Maristes o si l’expedient que planeja iniciar Educació comprovés que aquests, en la gestió interna dels casos de pederàstia que han sortit a la llum pública durant els últims tres anys, han incomplert greument les condicions que estableix l’Administració per rebre la subvenció pública.

Àrbitre parcial el 2013

El treball dels inspectors de la Generalitat no serà senzill. Implicarà, entre altres coses, refer fins i tot la conclusió elaborada en l’informe que va examinar el comportament de la direcció de l’escola de Sants-Les Corts quan va rebre, a finals del 2013, l’avís de Manuel Barbero, pare d’una víctima amb qui arrencaria aquest escàndol de pederàstia el febrer del 2016, tres anys més tard. Un informe del Consorci d’Educació –ens gestor participat per la conselleria (60%) i l’Ajuntament de Barcelona (40%)– va concloure llavors que l’actuació de l’orde religiós amb Barbero havia sigut correcta. "Va ser un informe que no es va fer bé, escoltava només una part –la dels Maristes– i comprava íntegrament la seva versió dels fets", critica sense embuts Bargalló.

Notícies relacionades

El 2013 Barbero va acudir a l’escola per avisar que el seu fill Toni acabava de dir-los que havia patit abusos per part del professor d’educació física Joaquim Benítez. La resposta del centre va ser que aquest docent ja no treballava allà des del 2011 i que llavors havia sigut apartat per haver abusat d’un altre alumne. Però ni li van oferir ajuda a Barbero ni tampoc van intentar esbrinar si hi havia més víctimes entre els seus alumnes. N’hi havia, perquè de seguida van començar a aflorar amb el compte de correu electrònic que va obrir Barbero a començaments del 2016 (abusosenmaristas@gmail.com).

La investigació que EL PERIÓDICO va iniciar el 4 de febrer del 2016 va trobar proves de l’encobriment sistemàtic dels maristes a professors com Arnaldo FarréFeliu Martí, A. E.A. B. o Lucio Zudaire, entre d’altres. Perquè van desatendre denúncies presentades contra Farré, van canviar d’escola el germà A. B. fins a tres vegades per queixes de progenitors de fills abusats, van promocionar Martí després d’haver promès a una mare que seria apartat del centre, van dissuadir de comunicar la policia els tocaments d’A. E. i van refugiar en una casa de colònies Zudaire –on va continuar magrejant criatures– després d’haver-lo tret amb grua de Badalona per les protestes de famílies afectades per la seva pederàstia. 

La Generalitat estudia reparar totes les víctimes 

El conseller Bargalló assegura que el pla 'Tolerància Zero', que persegueix l’erradicació de qualsevol tipus d’abús físic, psicològic o sexual a les escoles catalanes, tindrà tres potes: prevenció, actuació i acompanyament. I s’obrirà un correu electrònic que permetrà a les víctimes d’abusos sexuals en escoles catalanes, amb denúncies prescrites o sense, contactar amb la conselleria. "Dins del tercer punt, l’acompanyament, intentarem buscar la manera que totes les víctimes –d’abusos comesos en centres públics, concertats o privats, religiosos o laics– puguin ser indemnitzades. No podrem fer-ho des d’Educació i haurà de ser el Govern el que s’hi impliqui", avisa.