PARLA DEL "COL·LAPSE MORAL" DE LA SOCIETAT

Benet XVI culpa dels abusos en l'Església "la llibertat sexual del maig del 68"

El Papa emèrit denuncia una justícia garantista durant anys amb els capellans pederastes

2
Es llegeix en minuts
Efe

El papa emèrit Benet XVI va publicar per sorpresa un document amb les seves reflexions sobre els abusos sexuals al’Església catòlica i en el qual argumenta que el seu origen està en el col·lapse moral de la societat i denuncia una justícia garantista durant anys amb els capellans pederastes.

Ratzinger analitza el context històric que ha portat a aquesta plaga dels abusos argumentant que des de la dècada dels 60 "els estàndards vinculats fins aleshores respecte a la sexualitat van col·lapsar completament" en la societat, i cita alguns exemples de la seva pàtria natal, Alemanya.

"Llibertat sexual total"

Assegura que entre les llibertats per les quals la Revolució del 1968 va lluitar "hi havia la llibertat sexual total, una libertat sexual sense normes" i que això està "fortament relacionat amb aquest col·lapse mental".

I alhora, "la teologia moral catòlica va patir un col·lapse que va deixar l’Església indefensa davant d’aquests canvis en la societat", argumenta.

"Homosexuals als seminaris alemanys"

Segons Benet XVI, fins i tot "en diversos seminaris s’hi van establir grups homosexuals que actuaven més o menys obertament, i per això el clima entre ells va canviar significativament".

Revela que en un seminari al sud d’Alemanya els candidats al sacerdoci i al ministeri laic d’especialistes pastorals (Pastoralreferent) vivien junts i fins i tot els casats de vegades estaven amb les seves dones i fills; i a vegades amb les seves nòvies".

Per a Ratzinger "el clima en aquest seminari no proporcionava el recolzament requerit per a la preparació de la vocació sacerdotal".

"Garantisme amb els capellans abusadors"

En un altre de les parts del document explica que "el garantisme", un sistema basat "en garantir per damunt de tot els drets dels acusats", va arribar "fins al punt d’excloure del tot qualsevol tipus de condemna", amb referència als sacerdots abusadors.

Explica que va ser llavors quan "d’acord amb el papa Joan Pau II" es va decidir que era "adequat assignar aquestes ofenses a la Congregació per a la Doctrina de la Fe", que Ratzinger llavors dirigia.

I que això "va fer possible imposar la pena màxima, és a dir, l’expulsió de l’estat clerical, que no s’hauria pogut imposar sota altres previsions legals". 

El document de 18 pàgines amb el títol ‘L’Església i els abusos sexuals’ es publicarà a la revista mensual ‘Klerusblatt’ dedicada al clergat catòlic a Baviera (Alemanya) i ha sigut avançat aquest dijous per diversos mitjans de comunicació, entre ells el ‘Corriere della Sera’ o en castellà l’agència catòlica Aciprensa.

Joseph Ratzinger, que va renunciar al pontificat el febrer del 2013 i que ha trencat el seu silenci en comptades ocasions, assegura que abans de publicar-ho va contactar amb el papa Francesc i amb el secretari d’Estat, el cardenal Pietro Parolin.

Benet XVI va enviar una emotiva carta al diari 'Il Corriere della Sera' al febrer en la qual afirma que amb 90 anys ha arribat al final de la seva vida i "vaig en peregrinació cap a la Casa". 

"L’absència de Déu"

Notícies relacionades

El text no dona pautes sobre com erradicar els abusos a menors en el si de l’Església i conclou que la pederàstia ha assolit "aquestes proporcions" davant "l’absència de Déu".

Benet XVI defensa la publicació d’aquest text amb la intenció de contribuir a aquesta "hora difícil" que travessa l’Església catòlica i que va decidir fer-ho després de la reunió que es va fer al febrer al Vaticà després de la invitació del papa Francesc als presidents de les conferències episcopals de tot el món.