Als més contaminants

Londres ja cobra 14,5 euros per circular amb cotxe pel centre

Les autoritats calculen que les emissions del trànsit rodat es reduiran en un 45% amb aquest plus

zentauroepp47675966 londres190408120631

zentauroepp47675966 londres190408120631 / Frank Augstein

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Un nou peatge de trànsit als vehicles més contaminants va començar a aplicar-se aquest dilluns al centre de Londres, en l’anomenada zona d’emissions ultra baixes (ULEZ), a fi de combatre la contaminació ambiental.

Els conductors d’aquells automòbils més antics i que més contaminin hauran de pagar des d’avui un recàrrec de 12,50 lliures (14,5 euros) si volen circular pel centre de la capital.

Amb aquesta mesura, Transport for London (Tfl) –empresa gestora del transport a la capital– pretén reduir el nombre de vehicles a la ciutat i calcula que es veuran afectats diàriament aproximadament 40.000 cotxes.

L’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, va considerar "important progressar" per reduir la contaminació mediambiental i va advertir que la contaminació aèria de Londres suposa una "emergència sanitària pública".

Vehicles d’abans del 2017

Els cotxes que compleixin els requisits hauran de pagar l’esmentat recàrrec, a més del ja existent peatge de congestió –vigent des del 2002– que s’aplica per circular pel centre.

La mesura afectarà aquells vehicles matriculats abans del 2007 i els cotxes i furgonetes de gasolina d’abans del 2006.

Afectarà també els cotxes i furgonetes dièsel matriculats abans del 2015 i alguns autobusos i camions que, de no complir els criteris sobre els nivells de contaminació, abonaran 100 lliures al dia (116 euros).

Els conductors que no paguin el peatge s’enfrontaran a una multa de 160 lliures (185 euros) si bé la primera infracció podria saldar-se amb una carta d’advertència.

S’espera obtenir una reducció del 45% de les emissions tòxiques del transport a la carretera en un termini de dos anys. 

A Manhattan, abans del 2021

Aquest nou impost també s’aplicarà a Manhattan. Després d’anys de postergació, l’estat de Nova York va votar dilluns de la setmana passada taxar els automobilistes per tal de descongestionar la ciutat.

Aquest nou impost contra la congestió viària, seguint el model de peatges establert a Londres, Estocolm o Singapur, entrarà en vigor a la capital financera dels Estats Units abans del 31 de desembre del 2020, d’acord amb la normativa aprovada dilluns pel Parlament de l’estat de Nova York.

Notícies relacionades

La iniciativa planeja gravar gairebé tot el trànsit que flueix a través del centre de l’illa de Manhattan, al sud del carrer 60, tot i que encara queden per aclarir detalls pràctics.

Un plafó d’experts haurà de decidir els preus dels peatges: almenys 12 dòlars per dia per als automòbils i 25 dòlars per camió, segons estimacions.