TERCER SECTOR

La Caixa premia els 10 projectes socials més innovadors de l'any

Entre les guanyadors hi ha tres entitats catalanes, que rebran 15.000 euros cada una

zentauroepp47631818 caixa190404174622

zentauroepp47631818 caixa190404174622 / PABLO MORENO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Obra Social La Caixa ha concedit avui els Premis a la Innovació Social 2018 a 10 entitats socials. L’acte d’entrega dels guardons ha tingut lloc avui al CaixaForum Madrid, presidit per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i el subdirector de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón. 

Els 10 projectes guanyadors dels Premis La Caixa a la Innovació Social 2018 rebran una dotació de 15.000 euros cada un. A més, en aquesta edició el jurat ha concedit un accèssit valorat en 5.000 euros. Aquestes aportacions econòmiques extra se sumen al finançament que aquests projectes ja van rebre el 2018 per al seu desenvolupament en el moment de ser seleccionats per l’Obra Social La Caixa. 

Entre les guanyadores, hi ha tres entitats catalanes: l’associació educativa Ítaca de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), la fundació privada Confavc d’estudis i recursos veïnals de Barcelona i el projecte ‘El món de les emocions’ d’Apasa, una associació de famílies de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament d’Amposta (Tarragona). A més, l’accèssit l’ha guanyat l’oenagé Banc Farmacèutic de Barcelona.

Campanya solidària de l’oenagé Banc Farmacèutic. / EL PERIÓDICO

La resta d’entitats guanyadores són el centre de dia Amafe (Madrid), Agrupación de Desarrollo Los Molinos (Madrid), la Fundación Amigó (Bilbao), Cáritas Diocesana de Bilbao, Integración para la vida (Granada), Crecer con futuro (Sevilla) i Hijas de la Caridad-Obra Social San Vicente de Paúl (Saragossa). L’acció de tots aquests projectes arriba a més de 10.000 beneficiaris. 

Tercer sector

Durant l’acte d’entrega dels Premis La Caixa a la Innovació Social, ha tingut lloc un diàleg sobre la innovació social i els reptes del tercer sector d’acció social en el que han participat el director del Comissionat del Govern per al Repte Demogràfic, Ignacio Molina de la Torre, el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato, i el president de l’Associació Espanyola de Fundacions, Javier Nadal. 

La innovació es mesura a partir del potencial transformador i la capacitat de millora dels problemes socials, fugint de l’enfocament assistencial, per apoderar els col·lectius vulnerables mitjançant la generació de sinergies entre sectors, amb un impacte en la comunitat que va més enllà dels beneficiaris directes; la sostenibilitat i la rèplica de la iniciativa a escala en altres contextos, i l’aportació d’evidències de les avaluacions i els resultats de la intervenció. 

Els Premis a la Innovació Social s’emmarquen en el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials, a través del qual La Caixa ha invertit més de 18,5 milions d’euros el 2018 en sis línies d’actuació, amb més de 263.000 persones beneficiàries a tot Espanya, a través dels 786 projectes en col·laboració amb entitats socials. Han presentat candidatures als Premis La Caixa a la Innovació 460 entitats. 

Innovació

Notícies relacionades

Els premis tenen l’objectiu de posar de relleu la innovació i la resposta als reptes socials. El jurat està format per representants del tercer sector, de centres d’investigació i docència de l’àmbit social, de l’Administració, de la Fundació Bancària La Caixa i dels mitjans de comunicació. 

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha destacat la capacitat de mobilització de les entitats premiades, que, incentivant la col·laboració i la participació d’una gran diversitat d’agents, “donen respostes eficaces al repte de construir una societat més justa, on les persones més vulnerables tinguin oportunitats reals per millorar les seves condicions de vida i generar impactes positius en la seva comunitat”.