TENSIÓ A LES PRESONS

Interior no donarà pistoles elèctriques als funcionaris de presons

El sindicat CSIF havia demanat armes Taser per repel·lir les agressions comeses per presos violents a les presons espanyoles

El Govern rebutja ficar armes a la presó i dubta que les descàrregues d'aquestes pistoles no siguin nocives per a la salut

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El Ministeri de l’Interior rebutjarà la petició de dotar els funcionaris de presons de pistoles Taser, armes elèctriques de defensa capaces de provocar descàrregues de fins a 50.000 volts, tal com li havia traslladat la setmana passada el sindicat CSIF, majoritari en les taules de negociació d’Institucions Penitenciàries, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Els motius per no dotar els treballadors de les presons de les pistoles elèctriques són dues, segons les fonts consultades. “No creiem que sigui bona idea posar armes a la presó per una qüestió bàsica de seguretat”, indiquen les mateixes fonts, que assenyalen també als possibles riscos per a la salut dels presos. “No està clar que les descàrregues elèctriques que produeixen aquestes pistoles siguin inofensives per als que les reben”.

La setmana passada, el sindicat CSIF va enviar una petició a Interior en la qual advertia de l’”augment de reclusos que són potencialment molt perillosos o de perillositat extrema” a les presons espanyoles. Denunciava l’”augment d’agressions” que estan patint els funcionaris penitenciaris i demanava “abandonar la passivitat, la resignació i el bonisme”. 

Aerosols i manilles

La llei penitenciària actual permet als treballadors de les presons utilitzar mitjans coercitius quan pateixin atacs violents. Entre els quals hi ha defenses de goma, aerosols i manilles. CSIF considera que es tracta de “mitjans del segle passat” i defensa afegir-los “un mitjà defensiu elèctric susceptible d’impossibilitar un subjecte que doni mostres d’agressivitat o violència inusual i una ferotge resistència”, en al·lusió a les pistoles elèctriques. Al prémer el gallet d’una Taser es disparen projectils amb agulles que penetren a la pell de qui rep la descàrrega. El corrent elèctric fa immobilitzar gairebé immediatament l’objectiu i provoca dolor. 

Notícies relacionades

Fonts d’Interior van desmentir l’augment d’agressions a les presons esgrimit pels sindicats com a argument per ficar les Taser a les presons. “S’han reduït en un 50% en els últims vuit anys”, asseguren, i recorden que els funcionaris de les presons d’altres països europeus no porten aquestes armes elèctriques com a defensa. Només en alguns centres federals dels Estats Units s’utilitzen habitualment. Amnistia Internacional, que s’oposa al seu ús, va denunciar que més de 500 persones havien mort en deu anys després de rebre descàrregues de Taser als Estats Units.

L’ús de les pistoles Taser està autoritzat en policies locals d’uns 200 municipis espanyols des de l’any 2014. També poden utilitzar-la algunes unitats de l’Ertzaintza, els GEO de la Policia Nacional i, des de l’any passat, els Mossos d’Esquadra. El Parlament en va aprovar l’ús, però el va prohibir expressament per a les presons catalanes. A més, a les comissaries dels Mossos hi ha d’haver un desfibril·lador per cada Taser per si la descàrrega elèctrica produeix parades cardíaques o arrítmies en la persona que les rebi. El policia o funcionari que utilitzi la Taser ha de prémer el gallet només una vegada i durant no més de cinc segons, si no, la descàrrega elèctrica pot provocar danys greus a les persones.