Els Mossos estrenen la pistola elèctrica contra un maltractador de Salt

Segons fonts policials, l'home es mostrava agressiu amb la seva filla i la seva exdona i va provar d'agredir els agents

Aquesta ha sigut la primera vegada que la policia catalana ha utilitzat la polèmica arma que va entrar en vigor a començaments d'estiu

undefined43884577 mollet 21 06 2018 pistola taser que utilizan los mossos d es180709212049

undefined43884577 mollet 21 06 2018 pistola taser que utilizan los mossos d es180709212049 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra de Girona han utilitzat aquest dissabte per primera vegada les pistoles elèctriques per reduir un home exaltat que es mostrava agressiutant amb la seva exdona i la seva filla com amb els agents que han acudit a detenir-lo, segons han explicat a aquest diari fonts policials. L’home, de 43 anys i de nacionalitat espanyola, ha sigut arrestat sense patir cap mal poc abans de les 15.00 hores alcarrer Sant Antonide Salt (Girona), segons aclareixen les mateixes fonts, i passarà a disposició judicial pels delictes deviolència domèsticaiatemptat contra agents de l’autoritat

Els Mossos han acudit al lloc dels fets alertats per una trucada que informava d’un cas de maltractament masclista. Hi han arribat juntament amb els agents de la Policia Local de Salt. El maltractador es trobava molt nerviós i no atenia a raons. Entre els policies desplaçats, es trobava també el cap de torn de la comissaria de Girona, la persona designada per utilitzar la pistola elèctrica. Quan ha intentat agredir els agents –sense que hagin patit lesions–, s’ha fet ús de la pistola elèctrica, que ha permès reduir-lo “fàcilment” i sense que patís “cap mal”. 

Una arma polèmica

Les pistoles elèctriques tàseres van incorporar oficialment a la policia catalana a finals del mes de junypassat, després d’un llarg periple de debat intern i també parlamentari. El nom oficial d’aquest nou artefacte, oficialment, és Dispositiu Conductor d’Energia (DCE) i permet alliberar sobre una persona agressiva –que per la seva actitud comprometi greument la seguretat de la resta de ciutadans– una descàrrega elèctrica que provoca una fallada en el seu organisme i que caigui a terra, per després poder ser arrestat sense necessitat de reduir-lo fent ús de la força física.

El portaveu del cos, Albert Oliva, durant la roda de premsa que es va dur a terme precisament a Girona, el 25 de juny, va defensar-ne la utilitat perquè permeten reduir ràpidament un individu perillós i comporten un risc mínim tant per als agents que intervenen com per al mateix reduït. Per mandat parlamentari, cada vegada que s’utilitzi una Taser X2 –el model adquirit– s’ha de gravar completament la seqüència que ha justificat aquesta descàrrega –l’agent que empunya l’arma també porta una càmera de vídeo fixada al pit del seu uniforme– i s’ha de tenir a mà un desfibril·lador per poder reanimar el reduït, en cas que el tret de la tàser provoqués una parada cardíaca. Una possibilitat que els Mossos minimitzen i que, segons remarca Saumell, també podria provocar una reducció cos a cos que implica aguantar el pes de 4 o 5 agents.

Les primeres pistoles, a Girona

Notícies relacionades

El desplegament va començar aquest 25 de juny com una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i les àrees regionals de Recursos Operatius de Girona. El 9 de juliol van començar a repartir-se per la resta de la regions policials, a mesura que van anar arribant les càmeres de vídeo que acompanyaran cada pistola elèctrica. Sobre el 15 de juliol, estava previst que es distribuïssin a les regions policials Central, Nord i Sud; el 31 de juliol, a les de Barcelona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre; i el 15 d’agost, a les de Ponent i Pirineu. 

Abans que acabi la tardor, hi ha d’haver una pistola taser a cada una de les noranta comissaries que hi ha a Catalunya. La utilitzarà únicament el responsable del torn de cada àrea bàsica policial. És a dir, aquest serà l’encarregat de col·locar-se la càmera de vídeo i de disparar la descàrrega elèctrica en cas que sigui imprescindible. També disposaran de tàser el Grup Especial d’Intervenció (GEI), la Brigada Mòbil (Brimo) i les ARRO (antiavalots regionals).