SENTÈNCIA A BARCELONA

Condemnada la Generalitat per un accident de trànsit provocat per un senglar

El jutge afirma que la tanca de la carretera era defectuosa i que l'animal hi va passar per sota

El motorista sinistrat va estar 17 dies de baixa i rebrà una indemnització d'11.372 euros

Un senglar creua la carretera de l’Arrabassada.

Un senglar creua la carretera de l’Arrabassada. / ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

19 de desembre del 2014. O. M. circulava amb la seva moto per la carretera C-59, a l’altura del terme municipal de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), quan un senglar és va creuar al seu camí. Va ser sobtat i no va poder esquivar-lo. La col·lisió amb l’animal va provocar que caigués i que el vehicle s’arrossegués per l’asfalt. El senglar va morir i el motorista va patir contusions múltiples. Vuit anys després de l’accident, un jutge ha condemnat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a pagar-li una indemnització, perquè la tanca de la carretera estava mal instal·lada o perquè un defecte en el seu disseny va permetre que el porc salvatge hi passés per sota i arribés a la calçada.

A Catalunya, la majoria d’accidents de trànsit provocats per animals salvatges a les carreteres catalanes es produeixen per culpa dels senglars. L’any passat, fins al desembre, els Mossos van intervenir en 2.367 sinistres amb animals implicats i que van provocar ferides a gairebé 200 persones, tot i que cap víctima mortal, segons dades oficials.  La majoria d’aquests accidents (un 80%) es produeixen per l’atropellament de senglars, seguits pels cabirols. En el primer cas es tracta d’espècimens d’entre 80 i 150 quilos la col·lisió dels quals amb un vehicle és important.

La moto d’O. M. va quedar feta malbé i ell va patir contusions que van fer que estigués durant 17 dies de baixa laboral i que se sotmetés a rehabilitació. Al principi, va reclamar a la Conselleria de Territori, però la seva demanda va ser rebutjada. Per això va acudir a la justícia. La seva advocada, Liliana Villanueva, va presentar una demanda per la responsabilitat de l’Administració.

Nova sentència

Notícies relacionades

El Jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona ha condemnat la Generalitat a pagar a O. M. una indemnització d’11.372 euros. “En l’actualitat és difícil provar la culpa de l’Administració en aquests casos, i per això la sentència és nova. Des d’una reforma legislativa del 2014, la culpa, d’entrada, sempre és del conductor. És ell qui ha de provar que va actuar bé i la negligència de l’Administració”, segons fonts jurídiques.

O. M. ho ha aconseguit. La sentència assenyala que ell, com queda reflectit en l’atestat policial, no va cometre cap tipus d’imprudència i que la irrupció d’un animal a la calçada és “un fet impossible de prevenir per molt atent que se circuli”, ja que es tracta d’una espècie “molt ràpida, que impedeix una reacció adequada”. El jutge desestima que pugui imputar-se la responsabilitat de l’Administració per la falta de senyalització, però en canvi sí que considera que la tanca “no va complir la seva missió” al permetre que el senglar hi passés per sota, ja sigui “per falta de manteniment, per algun defecte de disseny o col·locació”.