JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El fiscal recrimina als Maristes que s'hagin oblidat de les víctimes

L'acusació pública sosté en el judici a Benítez que l'orde religiós té una "enorme responsabilitat moral"

Al·lega que el Papa està demanant perdó per la pedofília i la congregació regateja "fins a l'últim cèntim" als afectats

6b3c2b7b-8738-47ed-837f-6ef1a74c29df-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G, Albalat / Guillem Sànchez

El fiscal Javier Faus ha efectuat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona una dura crítica alsMaristes i a la Fundació Champagnat, gestora de les escoles de l’orde religiós. Una reprimenda en tota regla. En el judici contra l’exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez, l’acusació ha afirmat que la congregació té una "una evident responsabilitat civil, però sobretot té una enorme responsabilitat moral, perquè si el 1986 haguessin actuat com havien d’actuar avui aquests fets no s’haurien produït".  El processat va declarar aquest dimarts que aquell any la cúpula de l’orde religiós va conèixer que ell havia abusat d’un nen a l’escola i no el va acomiadar. Al seu informe final, la fiscalia ha sigut contundent: "En aquests temps en què el papa Francesc demana perdó pels casos de pedofília, aquí, la fundació, en comptes d’estar amb les víctimes, està regatejant fins a l’últim cèntim". El judici pels abusos sexuals a quatre exalumnes entre el 2006 i el 2010 ha quedat vist per a sentència.

En la seva última paraula, el processat ha demanat perdó a la família de les víctimes, ha recalcat que estava "profundament penedit" i s’ha ratificat que l’orde religiós va conèixer el 1986 que havia abusat d’un nen i que hi ha dos testimonis d’això. "No saben com he desitjat ser a la presó", ha insistit. L’advocat dels Maristes, per la seva banda, ha qualificat d’"intoxicació" el fet que Benítez hagi donat la culpa a l’escola i ha recordat que, com a acusat, pot mentir, tal com, segons la seva opinió, ha fet quan ha relatat que es va comunicar a la cúpula de la congregació els abusos del 1986.

El lletrat de la companyia d’assegurances Generali, contractada per l’escola de Sants-les Corts, on exercia el processat, ha deixat clar que els Maristes és una "entitat solvent" que pot pagar les indemnitzacions, que la pòlissa firmada no cobreix aquests fets i que, en tot cas, la reparació del mal per a la víctima que va patir els abusos més greus, amb fel·lacions incloses, seria de 16.500 euros i no dels 50.000 demanats pel fiscal i els 60.000 de l’acusació particular. En aquest cas concret, a més, ha afirmat que l’addicció del noi al cànnabis pot influir en les seqüeles. La defensa de Benítez ha acceptat fins a una pena de vuit anys de presó per dos abusos, i ha negat els altres dos.

El representant de l’acusació pública, que sol·licita 22 anys de presó per a Benítez, ha recordat que la fundació –Champagnat va ser fundada pel beat Marcelino. "Beat que significa ser una persona reconeguda per l’Església catòlica", ha concretat. "El fiscal no té cap dubte que el beat Marcelino al cel està contorbat amb l’actuació de la seva fundació", ha etzibat. Ha finalitzat la seva intervenció parafrasejant la cançó deLa Trinca (creada per "Josep Maria Mainat, que va estudiar als Maristes", ha recordat) titulada 'El meu col·legi': “Ens demanaven que fóssim castos i purs, mentre que amb la mà tonta ens magrejaven”.

la-trinca-el-meu-colalegi / periodico

Anteriorment Faus s’ha referit a la vintena de denúncies presentades per exalumnes de Benítez contra el pederasta confés i ha exclamat: "imaginin-se els que han denunciat". L’exdocent va estar 35 anys exercint. Els Maristes, que segons l’acusat coneixien des del 1986 que havien abusat d’un menor, no van arribar ni a acomiadar el processat, sinó que va causar baixa voluntària. En fiscal ha afirmat que la confessió de Benítez en la qual va admetre haver abusat de dos estudiants i va negar els altres dos casos va ser 'light', cínica, exhibicionista, narcisista, egòlatra i falsa en ocasions. 

Els advocats de les víctimes

Els advocats que exerceixen l’acusació particular contra l’exdocent han culpat l’escola Maristes de Sants-les Corts d’encobrir els abusos sexuals comesos dins del centre. Els lletrats han coincidit a assenyalar l’escola com a "coneixedor" dels fets, després que Benítez declarés aquest dimarts que l’escola va tapar un cas d’abús perpetrat per ell el 1986, la qual cosa li va servir per sentir-se "emparat" i continuar cometent aquest tipus de delictes.

"Els maristes eren coneixedors dels abusos sexuals que es produïen a l’escola. Si no, ¿com s’explica que Benítez fos l’únic que tingués un despatx i en tingués les claus?", ha assenyalat una de les advocades de les víctimes, que ha insistit que l’exprofessor no va ser acomiadat immediatament després de la primera denúncia. "Si s’hagués efectuat un acomiadament ipso facto potser no estaríem en aquesta sala i les víctimes no haurien viscut l’infern que han viscut", ha recalcat.

Un altre lletrat ha acusat el vicari provincial dels Maristes, Pere Francesc Ferré, que va declarar aquest dilluns com a representant del centre, de "banalitzar la seva implicació i treure importància a les conseqüències dels fets i fins i tot a les seqüeles". Les acusacions han destacat també que aquest testimoni optés per "prometre" i no "jurar" dir la veritat davant del tribunal, escollint així la fórmula atea en detriment de la religiosa.

Amb mala fe processal

Notícies relacionades

En la línia de l’informe de fiscalia, l’acusació també han apuntat a la Fundació Champagnat, propietària del centre, com a "plenament responsable" dels fets i l’han acusat d’actuar amb "mala fe processal" per haver-se negat a facilitar els Mossos dades sobre Benítez. "La seva actitud obstruccionista no deixa que sapiguem la veritat sobre el que va passar", han apuntat, abans d’explicar que la fundació va ajudar Benítez a cobrar el subsidi d’atur al facilitar-li una feina de tres mesos en un àmbit religiós.

Els representants de l’Ajuntament de Barcelona i el de la Generalitat s’han limitat a destacar la credibilitat de les víctimes, mentre que la defensa del processat ha remarcat que l’acusat ha confessat dos abusos, que ha qualificat de "fets greus", però no uns altres dos de denunciats. "No cada vegada que Benítez feia un massatge era un abús", ha puntualitzat.

Els Maristes contra Benítez