ABUSOS EN L'ESGLÉSIA

Benítez, al jutge: "Amb la vènia, em sentia emparat pels Maristes"

L'exprofessor de gimnàstica demana permís al magistrat abans d'explicar per què no tenia por de ser descobert

La trama d'ocultació ha sorgit finalment a l'Audiència de Barcelona de la mà d'un dels dotze professors protegits

saludo vid 26 105348 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J.G. Albalat

La responsabilitat que tenen els Germans Maristes en els abusos sexuals que van patir alumnes de les seves escoles a Catalunya durant dècades no forma part del procés contra Joaquim Benítez, el pederasta de la seva escola de Sants-Les Corts. Entre el febrer i l’abril del 2016, es van presentar 43 denúncies contra 12 professors d’escoles de Barcelona i Badalona. Però totes van ser tractades per separat per la justícia i, gradualment, van quedar arxivades. Cap jutge va obrir una causa única. Tampoc la fiscalia va voler investigar el que passava en aquestes escoles. El judici que aquesta setmana se celebra contra Benítez a l’Audiència de Barcelona ha segellat els límits del que estava disposat a aclarir el sistema judicial: únicament els abusos més recents comesos per aquest exprofessor d’educació física. 

El provincial superior de l’orde, Pere Ferré, l’únic marista interpel·lat en aquest procés judicial, va intervenir en qualitat de testimoni i es va deslliurar d’haver de respondre per l’encobriment que la institució va procurar a Lucio ZudaireArnaldo FarréFeliu MartíA. E. o A. B., entre d’altres. La investigació d’EL PERIÓDICO va trobar proves que es van ignorar denúncies presentades contra Farréignorar denúncies; que es va canviar d’escola el germà A. B. fins a tres ocasions va canviar d’escolaa tres ocasionsper queixes de progenitors de fills abusats; que es va promocionar Martí va promocionardesprés d’haver promès a una mare que seria apartat del centre; que es va dissuadir de comunicar a la policia els tocaments d’A. E.; que es va refugiar en una casa de colònies a Zudaire –on va continuar magrejant criatures–, després d’haver-lo tret amb grua de Badalona per les protestes de famílies afectades per la seva pederàstia. Res de tot això ha interessat a la justícia, centrada únicament a processar Benítez. El que ha acabat passant, però, és que ha sigut el mateix Benítez el que ha denunciat des de dins l’encobriment dels Maristes.

Sense por de ser descobert

El jutge Eduardo Navarro havia lligat curt les acusacions particulars durant les declaracions dels psicòlegs que han precedit la de Benítez. Navarro fins i tot ha interromput l’acusat quan aquest es disposava a relatar que ell també havia sigut víctima d’abusos en un internat dels Salesians. Després del toc d’atenció, quan el seu advocat li ha preguntat si tenia por que a l’escola descobrissin el que feia amb els alumnes al seu despatx, Benítez ha mirat el jutge i li ha demanat permís per respondre a consciència la qüestió. El jutge, no exempt d’una certa perplexitat, l’ha animat a fer-ho. I Benítez, mimetitzat amb l’ambient judicial, ha començat a respondre parafrasejant l’argot dels advocats: "Amb la vènia..."

El 1986, segons ha relatat, va abusar d’un menor a l’escola i el pare va acudir dos dies més tard a revelar el que havia passat. El director de l’escola aquell any, el germà Granja, el pare i Benítez es van reunir i ell va admetre els fets. Granja li va fer veure que allò estava malament i Benítez va intuir que al tornar de les vacances d’estiu acabaria sent expulsat. No obstant, al setembre, el germà Lluís Serra, que llavors exercia una tasca de coordinació entre les escoles catalanes, li va advertir que "allò" no podia tornar a passar i el va posar al corrent que el provincial –màxima autoritat a les escoles de la regió de l’Hermitage– meditava una sanció de tres mesos sense sou. Però no va arribar a executar-se. Per això, ha raonat Benítez, mai va tenir por de ser descobert a l’escola durant els 30 anys en què va abusar d’alumnes a l’escola de Sants-Les Corts. "Perquè em sentia emparat pels Maristes", ha conclòs.

La promesa complerta 

Notícies relacionades

Manuel Barbero, pare d’una víctima, li havia demanat hores abans del judici, a l’entrada de l’Audiència de Barcelona, que digués la veritat sobre l’encobriment dels Maristes i Benítez li havia promès que ho faria. Durant el judici, després d’haver demanat "la vènia" de la senyoria, com si intuís que ningú amb toga volia escoltar-lo, el pederasta ha ratificat formalment que l’orde religiós estava al corrent de la seva "debilitat", tal com va explicar en una entrevista publicada per aquest diari el febrer del 2017.

Demà acaba el judici contra Benítez, l’única porció del ‘cas Maristes’ que ha investigat la justícia espanyola. Ni la Generalitat ni el Govern espanyol han volgut tampoc cobrir aquest buit promovent solucions polítiques que depurin la responsabilitat de l’orde i reparin la resta de víctimes amb casos que ja han prescrit. ¿Canviarà alguna cosa ara que qui denuncia l’encobriment en sala judicial és un dels pederastes encoberts?