Anar al contingut

Alerta dels Mossos

Aquest és el mètode dels lladres de bicis de gamma alta a Barcelona

Els Mossos alerten d'un augment de les sostraccions mitjançant enganys

El Periódico

Aquest és el mètode dels lladres de bicis de gamma alta a Barcelona

DANNY CAMINAL

Ciclistes, compte amb els desconeguts. I, sobretot, si es fan passar per experts en la matèria i pretenen provar que bé que funciona la teva bicicleta. Els Mossos d’Esquadra han detectat una nova modalitat de robatori de velocípedes, concretament de gamma alta, amb un modus operandi molt marcat. L’estafa de l’estampeta portada a les dues rodes. Del que bonica que és, deixa-me-la a veure com de lleugera que és, a l’adeu definitiu i a la carrera. És l’“estafa de la bicicleta”, segons la policia de la Generalitat.

Aquests furts tenen un denominador comú: el lladre circula amb bicicleta i s’acosta a un ciclista, s’afegeix a la seva ruta i comença a parlar-li per guanyar-se la seva confiança. El lladregot, que n’utilitza una de gamma alta, es fa passar per metge esportiu, entrenador personal o especialista tècnic en bicis o, fins i tot, per un propietari d’una marca esportiva. Una vegada té un mínim de confiança amb la víctima, el fals expert li proposa desviar-se de la ruta. És llavors quan apareix en escena una segona persona que simula ser la seva dona o un amic. Aquesta li demana al futur estafat poder provar la seva bicicleta i, una vegada la té, els dos lladres fugen del lloc i desapareixen. Poc hi pot fer l’infortunat corredor per evitar el furt.

Amb violència

En altres ocasions, amb qualsevol excusa, el lladre es queda amb la víctima, només amb la seva bici. Llavors li demana provar-la i aprofita per fugir-hi. La policia també té constància que, en alguns casos, els delinqüents han exhibit una arma blanca per intimidar els ciclistes i poder robar-li la bicicleta o han usat la violència i l’agressió per aconseguir el seu objectiu. 

La policia autonòmica té constància d’una quinzena de robatoris d’aquest tipus a tot Catalunya des de principis del 2018. El valor de tot el que s’ha sostret puja a 95.000 euros. Els Mossos mantenen oberta una investigació per identificar i detenir els autors. La mateixa policia de la Generalitat qualifica aquesta pràctica com l’estafa del ciclista.