Dia Mundial de l'Aigua

La falta d'aigua potable mata més nens que la violència | Vídeo

Els menors de 5 anys tenen fins a 20 vegades més probabilitats de morir de diarrea que per violència directa

20190321 430188 sudanaguaunicef 1 31 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En els conflictes no només maten les bales. La falta d’aigua potable i de sanejament adequat també sega les vides de milers de nens. De fet, segons el Fons de l’ONU per a la Infància (Unicef, és més probable que els nens morin per malalties diarreiques relacionades amb els problemes d’aigua que per la violència.

Segons l’informe 'Aigua sota el foc', que analitza les taxes de mortalitat en 16 països immersos en conflictes prolongats, els nens menors de 15 anys tenen tres vegades més probabilitats de morir per malalties diarreiques causades per la falta d’aigua potable, sanejament i higiene que per la violència pròpiament dita.

En el cas dels menors de 5 anys, el seu panorama és encara pitjor, ja que tenen 20 vegades més probabilitats de morir per causes relacionades amb la diarrea que per la violència.

L’informe es basa en les dades del’Organització Mundial de la Salut (OMS) entre el 2014 i el 2016 sobre mortalitat deguda a "violència directa" i sobre "morts diarreiques atribuïbles a l’aigua i al sanejament no segurs".

Conflictes i insurgències

Concretament s’han analitzat els casos de l’Afganistan, Birmània, Burkina Faso, el Camerun, la República Centreafricana (RCA), el Txad, la República Democràtica del Congo (RDC), Etiòpia, l’Iraq, Líbia, Mali, Somàlia, el Sudan del Sud, el Sudan, Síria i el Iemen, tots ells països immersos en conflictes i insurgències.

Segons l’agència de l’ONU, en tots ells,amb l’excepció de Líbia, l’Iraq i Síria, es va constatar una probabilitat més gran de morir per malalties relacionades amb l’aigua que com a resultat de la violència. Així, hi va haver 85.700 morts de menors de 15 anys per diarrea davant dels 30.900 per la violència i 72.000 morts de menors de 5 anys per malalties diarreiques davant les 3.400 per la violència.

Fonamental per sobreviure

El dret a l’aigua potable i a un sanejament adequat són tan fonamentals per a la supervivència dels nens com ho són el menjar, l’atenció mèdica i la protecció davant dels atacs, defensa l’Unicef.

No obstant, en els casos de conflictes prolongats, molts dels nens "no poden arribar a fonts d’aigua potable", incideix la directora executiva de l’Unicef, Henrietta Fore, que lamenta que "la realitat és que hi ha més nens que moren a causa de la falta d’accés a aigua potable que a causa de les bales".

Sense uns serveis eficaços d’aigua, sanejament i higiene, els nens estan en risc de patir desnutrició i malalties prevenibles com ara diarrea, febre tifoide, còlera i pòlio. En el cas de les nenes, remarca l’agència de l’ONU, la falta d’aquests serveis els exposa al risc de violència sexual, ja que solen ser elles les encarregades d’anar a buscar l’aigua, o quan es veuen obligades a utilitzar les latrines.

A més, pateixen afronts a la seva dignitat quan es banyen i gestionen la seva higiene menstrual, i no poden anar a l’escola quan tenen el període si el centre no té instal·lacions d’aigua i sanejament adequades, ressalta l’informe.

Segons l’Unicef, tots aquests riscos s’accentuen durant els conflictes, quan els atacs deliberats i indiscriminats destrueixen infraestructures, fereixen el personal i tallen el subministrament d’energia que manté operatius els sistemes d’aigua, sanejament i higiene.

Així mateix, la violència també sol limitar l’accés a la reparació d’equipaments i consumibles com a combustible o clor, la distribució del qual es pot reduir, racionar, desviar o bloquejar. En aquest sentit, Fore deixa clar que "els atacs deliberats contra l’aigua i el sanejament són atacs contra els nens vulnerables". "L’aigua és un dret bàsic. És una necessitat vital", recalca.

Un dret fonamental

La Charity ho sap bé. Amb freqüència es veu en la tessitura de donar aigua bruta als seus tres fills, amb qui viu en un barri als afores de Juba en el qual es va refugiar del conflicte que assola el Sudan del Sud des de finals del 2013.

Notícies relacionades

"Quan penso a donar als meus fills aigua bruta se m’encongeix el cor", reconeix a l’Unicef. "Si no hi ha aigua, llavors no hi ha menjar", afegeix aquesta mare de tres nens de 7, 5 i 2 anys, per als quals s’ha vist obligada a buscar atenció mèdica després de beure aigua bruta procedent d’un riu o un pou. "Quan això passa, truco als meus fills, els abraço i ens n’anem a adormir... perquè no hi ha res", lamenta.

Tenint en compte la situació, l’Unicef fa una crida als governs i als seus aliats perquè s’aturin els atacs a infraestructures i personal d’aigua i sanejament. També els demana que vinculin les respostes humanitàries al desenvolupament de sistemes d’aigua i sanejament sostenibles per a tothom i que reforcin la capacitat dels governs i les agències humanitàries per proporcionar sistemàticament serveis d’aigua i sanejament d’alta qualitat durant les emergències.

Temes:

Aigua Pobresa