TRADICIÓ POLÈMICA

El Suprem ratifica la prohibició de picar el Toro de la Vega

El tribunal tanca la porta a l'ajuntament d'un recurs davant del Constitucional

zentauroepp40072618 a bull runs past horsemen during the  toro de la pena  festi190318162542

zentauroepp40072618 a bull runs past horsemen during the toro de la pena festi190318162542 / CESAR MANSO

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Suprem (TS) ha ratificat la prohibició de picar el Toro de la Vega a l’inadmetre a tràmit el recurs plantejat per l’Ajuntament de Tordesillas (Valladolid), contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó.

El TSJ d’aquesta comunitat va donar la raó al Govern regional per no autoritzar l’‘alanceamiento’ de l’animal en el Torneig del Toro de la Vega, decisió que ara ratifica el Suprem.

La providència del TS ha fet ferma la resolució judicial que va dictar l’abril passat la Sala Contenciosa Administrativa del tribunal autonòmic, amb seu a Valladolid, han informat aquest dilluns fonts del TSJ de Castella i Lleó.

L’alcalde de Tordesillas, José Antonio González Poncela (PSOE), ha explicat aquest dilluns que el Tribunal Suprem, en la seva decisió, ha estimat que la corporació municipal "no té legitimitat" per traslladar al Tribunal Constitucional (TC) la seva queixa contra la decisió denegatòria del tribunal autonòmic.

El TSJCiL va desestimar l’abril de l’any passat el recurs de l’Ajuntament de Tordesillas contra la convalidació d’un decret llei aprovat per les Corts de Castella i Lleó (juny del 2016), promogut pel Govern autonòmic i en el qual es prohibia expressament la mort en públic de l’animal durant el torneig.

El municipi afectat va decidir llavors traslladar la seva queixa al Tribunal Constitucional, però el Suprem ha determinat que no està legitimat per a això a través d’una providència datada fa un mes, coneguda aquest dilluns i contra la qual ja no hi ha cap altre recurs.

Significa el final del procés administratiu i jurídic iniciat el maig del 2016 amb el decret aprovat pel Govern de Castella i Lleó, convalidat amb rang de llei el juny següent, recorregut per Tordesillas davant del Constitucional dos mesos després, i denegada aquesta possibilitat pel TSJCiL l’abril del 2018 i reafirmat el febrer de 2019 pel Suprem al considerar que el municipi no està legitimat per a fer-ho.

Notícies relacionades

No obstant, l’alcalde de Tordesillas ha anunciat que la corporació municipal, amb el consens del Grup Popular, ha sol·licitat un informe als serveis jurídics externs "per veure quines possibilitats s’obren ara".

Aquest informe serà posat a disposició de la corporació resultant de les pròximes eleccions autonòmiques (26 de maig) "perquè decideixi què és el que es fa, ha afegit González Poncela, que no optarà a l’alcaldia.