Dia Mundial del Son

Més de la meitat dels espanyols no dorm bé

La majoria no arriba a les 7 hores de son entre setmana

zentauroepp44738789 insomnio190315111825

zentauroepp44738789 insomnio190315111825 / Tom Baker

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de la meitat dels espanyols no dorm bé i utilitza el cap de setmana per recuperar les hores de son perdudes. Així ho posa de manifest l’enquesta ‘¿Com dormen els espanyols?’ realitzada per Ipsos per a Philips en col·laboració amb la Societat Espanyola de Son (SES) amb motiu del Dia Mundial del Son.

El percentatge d’espanyols que adorm malament (58%) va superar el dels que dorm bé (42%), destacant que un 13% dels enquestats no descansa "gens bé". Amb aquest estudi es pretén demostrar que la qualitat del son dels espanyols no és òptima, ja que els espanyols dormen una mitjana de 6,8 hores entre setmana, mentre que s’utilitza el cap de setmana per recuperar el son perdut.

Insomni

L’insomni  és un altre dels problemes fonamentals que treu a la llum l’informe. "El 75% dels espanyols es desperta almenys una vegada a la nit, i 3 de cada 10 afirmen directament que pateixen insomni", ha reconegut la directora de Marca, Comunicació i Digital de Philips Ibérica, Ángeles Barrios. "Un son reparador hauria de ser l’habitual, però les dades d’aquest informe ens diuen que per als espanyols dormir bé suposa un esforç.

No prestem prou atenció al son com a pilar de salut juntament amb altres hàbits com l’alimentació o l’exercici físic i restem hores de son al dia. La privació crònica de son s’està revelant com una epidèmia de la societat actual, ha assenyalat la portaveu de la companyia.

El son és fonamental per prevenir riscos de salut. L’informe assenyala que, a mesura que disminueix la qualitat del son, augmenta el percentatge de persones que perceben pitjor el seu estat de salut. En aquest sentit, els espanyols consideren que el son és el segon aspecte que afecta més la salut (34%) després de l’alimentació (39%) i per sobre de l’exercici físic (27%). A més, dues de cada tres persones culpenl’estrès i la preocupació de la seva mala qualitat de son.

Els fills i la parella empitjoren la qualitat del son 

L’estudi apunta a altres elements que influeixen sobre la qualitat del son, com poden ser la parella o els fills. D’aquesta manera, l’enquesta indica que el percentatge de persones que dormen malament és més gran quan ho fan en parella (59%) que quan dormen sols (46%).

Notícies relacionades

El tenir o no tenir fills és un altre factor determinant a l’hora d’agafar el son. Concretament, tres de cada cinc espanyols reconeixen que dormen pitjor al tenir fills, mentre que poc més de la meitat dels enquestats sense fills afirma que no dorm bé.

Mesures per millorar el son

Els experts destaquen, entre les principals mesures per millorar la qualitat de son: no utilitzar el llit per veure la televisió o dispositius electrònics, fer exercici físic a l’aire lliure i durant el dia, tenir rutines de son, un dormitori amb un entorn agradable, ordenat i ventilat, sopars poc copiosos, o utilitzar tècniques de relaxació a l’hora d’anar al llit.