POSSIBLE PARRICIDI

L'àvia materna dels nens morts a Godella va trucar dues vegades aquesta setmana als serveis socials

Els pares dels menors estan detinguts i seran sotmesos a exàmens mentals i controls de drogues

20190314 429317 sucesogodellae 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Confirmada la tragèdia i a l’espera que la investigació aclareixi les causes de l’aparent homicidi que va acabar amb la vida dels dos germans que van ser trobats morts a Godella (València) dijous a la tarda, el dia després del macabre esdeveniment, amb els dos pares detinguts, s’han començat a aclarir les circumstàncies que envoltaven la vida de la família.

Respecte als seus últims dies, s’ha sabut que l’àvia materna va comunicar en dues ocasions a les autoritats la seva preocupació pel nen de tres anys i el nadó de cinc mesos aquesta mateixa setmana.

Així ho va exposar, en una compareixença sense preguntes, Eva Sanchis, alcaldessa de Godella per Compromís, que va explicar que dilluns, després de la trucada “d’un familiar”, una patrulla de la Policia Local d’aquest poble i una altra del veí Rocafort es van desplaçar a la caseta on vivien i van comprovar “que es tracta d’un conflicte relacional amb membres de la família extensa” i que “tant els progenitors com els menors es troben en bones condicions”.

Dos dies després, els responsables del Telèfon del Menor es van posar en contacte amb els serveis socials de Godella per traslladar-los més informació que els havia fet arribar aquest familiar i des d’aquest departament del consistori es va assumir la necessitat d’establir una coordinació “amb el centre escolar San Sebastián de Rocafort, on assisteix el fill gran, el Centre de Salut de Godella i la Policia Local de Godella, a més de contactar telefònicament amb la família extensa per ampliar la informació i continuar amb la intervenció”.

La família no estava empadronada a Godella, on és la caseta, tot i que havia obert un procediment per passar a estar-ho. El nen estava escolaritzat a Rocafort pel que és possible que estiguessin empadronats allà.

L’ajuntament d’aquesta última localitat va confirmar que no existeix cap expedient obert a la família ni eren beneficiaris d’ajuts municipals. L’any passat la mare va treballar-hi durant tres mesos com a auxiliar de neteja, a través de la borsa de treball municipal, i fa anys va complir a la seva biblioteca una pena de treballs en benefici de la comunitat, mentre que el pare va estar treballant en un restaurant d’aquest municipi.

Antecedents

La relació de María G. amb la justícia ve de lluny. Almenys, del 2011, quan va ser detinguda juntament amb quatre persones més en una protesta dels anomenats ‘indignats’ del 15-M davant les Corts el dia en què es constituïen després de la victòria amb majoria absoluta de Francisco Camps.

En un primer moment, tots van ser condemnats per una suposada agressió a diversos policies nacionals al jutjat penal de València, però el setembre de 2016 van ser absolts per l’Audiència Provincial, ja que no van considerar provats els fets.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Del belga Gabriel S., la seva parella i el pare dels fills, no en consten antecedents, però sí que recentment va ser acomiadat del local d’hostaleria on treballava i que era aficionat a tocar la guitarra.

La caseta on residien estava en males condicions, sembla que no tenien aigua corrent ni llum, i presentava un aspecte molt desordenat, a més d’una premonitòria pintada que diu ‘vais a moror todiz’. Alguns dels seus familiars han explicat que en els últims temps tots dos parlaven habitualment de fenòmens paranormals.

Detenció i sospites

Durant les 12 hores de recerca activa dels seus fills, tots dos van protagonitzar interrogatoris plens de desvaris i incoherències, i seran sotmesos també a examens mentals i a controls de drogues davant de les sospites que van generar en els agents.

Va ser la mateixa dona la que va avançar als agents les morts a l’insistir que havien “de ressuscitar” quan li preguntaven pels nens, i la que, finalment, va conduir els agents de la Guàrdia Civil a les fosses on es trobaven els cadàvers. La mare va passar a estar detinguda des d’aquell moment i el pare, que en principi constava com investigat, va adquirir aquesta mateixa condició durant la nit.

Després d’acabar l’alçament dels cossos a prop de la mitjanit de dimecres, el titular del jutjat de primera instància i instrucció 4 de Paterna va donar l’ordre que fossin traslladats al’Institut de Medicina Legal de València per fer-los l’autòpsia i confirmar si els cops que pel que sembla presentaven van ser els causants de les morts.

De manera paral·lela, els agents, inclosos els de la Policia Científica, van continuar la investigació a la caseta i a la parcel·la on vivien. Provisionalment, el jutge ha incoat un sumari per dos delictes d’homicidi i l’ha declarat secret, i s’espera que siguin portats a declarar aquest dissabte. De fet, segons EFE, la dona ha sigut traslladada aquest divendres a un centre sanitari per avaluar si està en condicions mentals per declarar.

Polèmica política

El macabre esdeveniment no es va escapar de la polèmica política, que va obrir l’exportaveu del PP al Congrés. En un tuit, Rafael Hernando va assegurar que “si l’assassinat dels nens de Godella hagués passat amb un Govern del PP, ja estarien els de l’esquerra pancartera organitzant els seus escarnis, amb l’Oltra al capdavant i el Ximo al darrere”, i va afegir que “a la Sexta” anirien “a sac”.

Notícies relacionades

La consellera socialista Ana Barceló li va contestar que “en aquests moments utilitzar el dolor per fer política és senzillament miserable” i Enric Nomdedeu, alt càrrec de Compromís, va afirmar que “la intel·ligència, decència i empatia” d’Hernando arriba “menys lluny que els pinyols d’oliva que escup el seu secretari general”.

Oltra, vicepresidenta però també consellera de polítiques inclusives, després d’enviar les seves condolences, va assegurar que “com sempre que passa un fet greu” es repassaran totes les intervencions i va anunciar que s’està “investigant” tot l’itinerari que ha seguit la família.