estudi publicat a 'BMJ Journals'

Una dona d'Alacant, primer cas de reacció a l'amoxicil·lina a través del semen

Havia mantingut relacions sexuals amb la seva parella sense protecció, entre les quals s'incloïa una "ejaculació oral", pista que van seguir els metges

zentauroepp16430920 7 2011 laboratorio de androlog a del institut marqu s de bar190313131802

zentauroepp16430920 7 2011 laboratorio de androlog a del institut marqu s de bar190313131802

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Alicante

Una dona tractada al’Hospital General Universitari d’Alacant pot ser el primer cas al món comunicat de reacció anafilàctica a l’amoxicil·lina després d’haver mantingut sexe oral amb un home que estava prenent aquesta substància en un medicament antibiòtic, de manera que s’hauria transmès a través del semen. Així figura a l’article 'Anaphylaxis probably induced by transfer of amoxicillin via oral sex', publicat a 'BMJ Journals' pels investigadors Natzaret Gómez, Susana Almenara, Antonia Tévar i José Francisco Horga de la Parte. Els científics descriuen el "cas d’una possible reacció anafilàctica a l’amoxicil·lina en una dona després d’haver mantingut sexe oral amb un home que estava seguint" un tractament mèdic amb aquesta substància.

Els autors asseguren que, segons la informació de la qual disposen, es tractaria "del primer cas comunicat d’una reacció anafilàctica a l’amoxicil·lina en una dona després d’una trobada sexual amb un home" que estava prenent el medicament. Per tant, afegeixen, "la hipòtesi és que la substància es va transferir a la dona de forma oral a través del semen" de l’home. Els autors assenyalen que els estudis sobre les concentracions d’amoxicil·lina al semen després de la ingesta d’un fàrmac són escassos.

De fet, hi ha pocs casos reportats de reaccions d’hipersensibilitat induïdes per medicaments a través del semen, però han trobat una certa preocupació en pacients sensibles sobre la possibilitat de transferència d’al·lergògens a través de les relacions sexuals. En aquest punt, remarquen la importància de conèixer l’existència d’aquesta possibilitat tant en el diagnòstic com en la prevenció de possibles reaccions anafilàctiques.

Vòmits, bonys i dificultat per respirar

Notícies relacionades

Segons publica 'El Confidencial', que al seu torn es fa eco de 'Science Alert', el cas s’ha documentat en una dona de 31 anys que va arribar a l’Hospital General Universitari d’Alacant vomitant molt, amb dificultat per respirar i amb tot el seu cos cobert de bonys. Els metges li van diagnosticar una reacció anafilàctica i es van posar a investigar què l’hi havia provocat.

La pista que van poder seguir és que la dona havia mantingut relacions sexuals amb la seva parella sense protecció, entre les quals s’incloïa una "ejaculació oral". Segons les mateixes fonts, la dona va rebre un tractament i s’ha recuperat completament de l’anafilaxi, però li han recomanat que, en el futur, utilitzi el preservatiu en cas que la seva parella torni a prendre algun medicament.