Indemnització de 45.000 euros

Condemnada una ginecòloga de Barcelona per tardar cinc mesos a detectar un càncer

Una jutge considera acreditat que "el retard en la diagnosi va afectar l'extensió" de la malaltia

cancer-de-mama

cancer-de-mama

2
Es llegeix en minuts
Efe

El jutjat de primera instància número 20 de Barcelona ha condemnat a una multa de 45.592 euros la companyia Zurich com a companyia d’assegurances d’una ginecòloga que va diagnosticar un càncer de mama amb un retard de cinc mesos.

La sentència imposa a la companyia asseguradora una multa de 45.592 euros més interessos que haurà de pagar a la pacient, al considerar que la doctora va incórrer en dues negligències mèdiques.

En el seu escrit, la magistrada considera acreditat que "el retard en la diagnosi va afectar l’extensió del càncer" i accepta les al·legacions de la pacient, que acusa la metge de negligència per haver-li fet una punció sense una mamografia prèvia i per no haver-la informat del resultat de les proves ni de la necessitat de fer-se’n d’altres.

Biòpsia i mamografia 

"Entenc que no haver comunicat a la pacient que, davant del resultat de les proves, era convenient realitzar una biòpsia i una mamografia és una imprudència, tal com indica la part actora", assenyala el tribunal.

El jutjat també entén que l’execució de la punció només amb una ecografia de base infringeix la pràctica mèdica al no seguir el que estipula l’Oncoguia de càncer de mama, tal com sosté la defensa, articulada per l’advocada Matilde Barrabés, de l’associació El Defensor del Paciente.

"Considero que va en contra de la ‘lex artis’ fer una ecografia i una punció sense fer la mamografia per guiar l’esmentada punció, més en aquest cas en quès’havia detectat un bony i calia analitzar-ne la benignitat o malignitat", recull la sentència.

Els fets es remunten al novembre del 2012, quan la pacient, C. F. R., de 45 anys, va anar a la seva ginecòloga per presentar dolor a la mama esquerra amb sensació de nòdul.

Davant d’aquest quadro, la doctora li va fer una ecografia mamària en què va constatar l’existència d’un nòdul i va sol·licitar una punció, malgrat que no va comunicar a la pacient els resultats de la prova al·legant la impossibilitat de localitzar-la per "canvis de telèfon".

El nòdul va créixer

A l’abril del 2013, davant del creixement d’aquest nòdul, la pacient va tornar a la clínica, on li van entregar els resultats de l’anterior examen i van comprovar que el tumor havia passat dels9 als 14 mil·límetres de mida.

La pacient va ser sotmesa al mes següent a una operació en què li van extirpar els ganglis afectats, la qual cosa li va causar "un quadro crònic de mal d’espatlla, tumefacció del braç esquerre, pèrdua de força a la mà esquerra i dolor al pit".

Notícies relacionades

Per això, el tribunal també considera una negligència per part de l’acusada "no demanar l’actualització de les dades" de la pacient i incideix que hauria d’haver "esgotat tots els mitjans raonables de comunicació", com una carta postal al domicili, atès un símptoma "que pot ser indicatiu de càncer".

Així, la magistrada imposa a la companyia d’assegurances Zurich el pagament d’una indemnització en concepte de les seqüeles físiques i estètiques patides per la pacient, a més d’una compensació econòmica pels dies d’incapacitat i la incapacitat permanent total derivades del problema a l’espatlla i el braç esquerres.