TENSIÓ AL BAIX LLOBREGAT

Crits en un Castelldefels dividit pels 'menes'

Una concentració de condemna als atacs al centre de menors estrangers acaba en esbroncades

video 3469632 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser

El que ahir havia de ser una concentració de repulsa contra l’atac perpetrat per un grup de 25 d’encaputxats contra el centre de colònies Cal Ganxo de Castelldefels, que acollia temporalment 35 menors no acompanyats (menes), va acabar derivant en un nou conflicte. La concentració, convocada a les set de la tarda a la plaça de l’Església per la Plataforma Castelldefels amb les Persones Refugiades i que va comptar amb la participació de menors extutelats de la Generalitat, va ser boicotejada per un nombrós grup de joves que van començar a llançar consignes contra els tutelats, als qui van acusar de «lladres». 

Els assistents van reaccionar al crit de "fora feixistes dels nostres barris". "No som racistes, aquí hi ha gent de tot arreu", van respondre els al·ludits. L’acte va acabar amb un cordó policial al voltant dels joves, a qui es van anar afegint cada vegada més manifestants, tots ells de poca edat. Entre ells, alguns que apuntaven la seva participació en els atacs del cap de setmana contra la casa: “Vam pujar amb marroquins i amb gent de tots els països”, assegurava un d’ells. 

Un atac que, com la protesta, per a molts dels presents va ser premeditat. “Que estrany que just s’hagin trobat tots aquí; és símptoma que estan organitzats”, deia ahir a la nit Imma Prieto, veïna de Castelldefels i membre de l’Associació Món Sense Guerres i Sense Violència. Prieto acudeix els caps de setmana a Can Gantxo a fer tallers amb els menors i ahir assegurava que “són gent participativa, amb ganes d’integrar-se i de fer coses”. Tot i que no va negar que “hi ha qui pugui robar”, també va afirmar que “només surten dues hores al dia, no poden armar l’enrenou que es diu”. 

“No es pot generalitzar”, va sentenciar Pere Agulló, que viu a Castelldefels des de fa 20 anys i diu no tenir “aquesta sensació d’inseguretat” de què es parla. “De tant en tant hi ha brots de violència, però no crec que tingui a veure amb el fet que estiguin els ‘menes’ aquí”, va assegurar. Ho va compartir un altre veí, Antoni Garcia, que, tot i que va reconèixer que “hi ha hagut robatoris”, va defensar que “si no agafen el culpable, no se sap si és espanyol, turc, romanès o nigerià”. Com altres veïns, tots ells es van mostrar sorpresos pels fets succeïts en un municipi en què conviuen persones de més d’un centenar de procedències.

Notícies relacionades

“M’estranya perquè aquí viu gent de tot arreu; els meus fills van a l’escola a prop i no em sembla malament que s’ubiqui aquí el centre. Fins que no es demostri el contrari, tothom és benvingut”, va afegir Carlos Garreta. Al seu costat, Pere Agulló va apuntar que el problema va en una altra direcció: “A Castelldefels, com a tota l’àrea metropolitana, molts joves no estudien ni treballen i tenen dificultats per ubicar-se, i això és un caldo de cultiu perquè hi hagi enfrontaments d’aquest tipus; cal ajudar-los a situar-se”.

Després de gairebé una hora de concentració en què els xavals van aconseguir acaparar tota l’atenció, efectius dels Mossos van buidar la plaça desviant-los per un dels carrers per evitar enfrontaments amb la resta de manifestants, que, atònits, seguien davant l’ajuntament.